Skriv ut sidan

Krönika: Det rumsrena hatet

 20150127

Precis som varje onsdag klockan 20 slog jag på SVT 1 och Uppdrag granskning igår. Kvällens ämne: den utbredda antisemitismen i Malmö. Ett ämne som många gånger hamnar i skymundan i de flesta diskussioner. I tider som denna ligger medias fokus mest på islam och dess motståndare.

Text: Ayar Alarcón

 

Judejävel, stick hem! Förolämpningarna haglade bitvis när de undersökande reportrarna gick runt på Malmös gator och torg med en kippa och davidsstjärnan runt halsen. Rädslan över vart vi är på väg är skrämmande. Tysklands 30-tals retorik var något jag verkligen inte trodde att jag skulle behöva se i Sverige 2015. Vanligtvis förknippar man antisemiter med nynazister men dagens verklighet verkar vara en annan.

I centrum för hatet och föraktet mot judarna står den infekterade konflikten mellan Israel och Palestina. Ett krig som har pågått i flera år och där ett slut verkar långt borta.

Trots att de flesta judarna i Malmö inte har med kriget på Västbanken att göra, så står de i skottlinjen när föraktet riktas mot dem. Oftast funkar det såhär. Oskyldiga människor får ta ansvaret för vad en person på andra sidan jorden gör. Den gemensamma nämnaren är att de har samma tro, åsikt eller världsåskådning. I detta fall får Israels ockupation av Palestina direkta konsekvenser för Sveriges judar i Malmö. I granskningen visas att polisens insatser är långt ifrån tillfredställande. När en person kan anmäla ett hatbrott fjorton gånger utan att någon får stå till svars så förstår nog alla att vi har ett rejält problem.

Det är egentligen nog rätt oviktigt om var det händer. Det viktiga nu, är att politiker på alla nivåer tar problemet på allvar och att det inte skjuts under mattan.