Erik Hamrén - Avgå eller stanna?

 20150909

 

Friends Arenas läktare var fullsatta. Erik Hamrén hade tagit ut en ny optimistisk startelva för att inte göra om samma pinsamma insats som mot Ryssland. Förändring. Hopp om tre poäng. EM i sikte. Zlatan tog smärtstillande sprutor för att kunna spela. Allt som såg så bra ut på förhand men förvandlades snabbt till en av de värsta insatser jag sett av ett landslag.

Text: Robert Nilsson

 

När Hamrén tillträdde som förbundskapten jublade jag. Han utstrålade en attityd som tidigare förbundskapten Lars Lagerbäck inte ens var i närheten av. När Hamrén tillträdde höll han brandtal om att svensk fotboll ska vara kul att se på. Ett lag som skulle tänka anfall före tråkigt försvarsspel. Ge unga spelare chansen att slå sig in. Rätt man på rätt plats helt enkelt. Optimism och framtidstro.

Island med Lars Lagerbäck vid rodret går just nu fram som en ångvält i Europa. Ett land som borde vara mycket sämre än Sverige på fotboll. Trots allt är ju Island en liten ö med ett begränsat antal fotbollsspelare. Men tydligen spelar det ingen roll. De brinner för sin förbundskapten. Folket vill se Lagerbäck som staty runt om hela Island. Sprudlande fotboll och alla ger allt för sitt land.

Allt det som Hamrén utlovade vid sin början som förbundskapten har hans föregångare tagit in i sitt nya landslag. På något sätt unnar jag Lagerbäck framgång. Visst, han utstrålar inte direkt glädje och är inte en intressant person i mina ögon, men han kan fotboll. Det är tydligt. Även fast jag somnar av hans uppsyn.

Hamrén byter formationer som en annan byter underkläder. Laguppställningarna känns trötta och avsaknaden av nytt blod är smärtsamt för själen. Det ska väl vara kul att spela för sitt land? Ge precis allt för folket som sätter sin tro till de elva på planen? I går fanns det inga leenden. Min tanke när jag såg de svenska spelarnas ansikten, var samma tanke som jag fick när Ronaldinho slutade att le på planen: ”Är glädjen borta?”

U-21 landslaget tog EM-guld i somras och hyllades till skyarna. Attityd. Glädje. En för alla, alla för en. Varför är Hamrén så rädd för att dra nytta av den otroliga framgången i A-landslaget? Varför plockar han inte in just sådana spelare som är fyllda av självförtroende och som har en vilja att visa för svenska folket att de är bäst? Istället tar han ut spelare på dekis. Spelare som spelar på fel position. Spelare som är halvskadade. Spelare som är helt ur slag. Var är den ”shining” som Hamrén påtalat som det viktigaste hos en spelare?

Nu är det enda kravet för att vara med i landslaget detta:

”Har du varit med i landslaget länge, kommer du fortsätta att vara det.”

Avgå eller motbevisa dina egna ord Erik. Just nu är du en hycklare i mina ögon.

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR