Krönika: I ett annat universum

 20151029

 De flesta som lever i dag har någon gång i livet läst en serietidning, sett en film på tv eller åtminstonde hört talas om karaktärer som Hulken och Stålmannen. Serietidningarna börjar dö ut men karaktärerna lever vidare på film och har blivit en miljardindustri för skaparna och filmbolagen.

Gammal som ung, vi är alla uppväxta med superhjältar på ett eller annat sätt. Jag minns själv tillbaka från barndomen när jag lekte med actionfigurer föreställande Batman och Mr. Freeze samtidigt som jag sprang runt i en Spider-man dräkt. Inte helt passande kanske eftersom de förstnämnda tillhör DC Comics medan Spider-man kommer från Marvel. Det två största serieföretagen i dag. Rivaliteten mellan dessa seriejättar började redan före andra världskriget. 1938 presenterade DC Comics Stålmannen och året efter kom Batman, som fram till slutet av 80-talet var mer känd som Läderlappen i Sverige. Marvel släppte även sina första hjältar i slutet på 30-talet, bland annat The Human torch. För den yngre generationen är han mer känd som en av karaktärerna i Fantastic four som filmatiserats tre gånger. Ganska så mediokra filmer om du frågar mig. Den så kallade gulderan (1940-1961) gjorde att serieindustrin exloderade och ett flertal kända karaktärer skapades. CaptainAmerica togs fram 1941 som en patriotisk symbol under andra världskriget och den supersnabba The Flash blev snabbt en favorit i serietidningshandeln. På senare år har själva tidningarna dött ut lite grann och det har satsats mer på TV-serier och och filmer. DC blev snabbast med detta då Batman med Adam West i huvudrollen blev en TV-serie 1966. Därefter följdes tre Stålmannen filmer med Christopher Reeves i huvudrollen på 70- och 80-talet och sedan släppte Tim Burton två stycken "råa" Batman filmer 89 och 92. Med råa menar jag att de gick Batmans främsta ideal. Batman har som enda regel att aldrig döda någon men i filmerna får bland annat Jokern (Jack Nicholson) sätta livet till när han kastas ner från en skyskrapa jämfört med Christopher Nolans verision cirka 20 år senare när Batman, spelad av Christian Bale fångar Heath Ledgers karakär med sin batclaw.

Marvels filmatiseringar skulle inte komma i gång förens början på 2000-talet med filmerna X-Men och Spider-man. Marvel hade förvisso haft Hulken som TV-serie på 70-talet men inte producerat några filmer. Det blev startskottet på en ny era. Marvel  på började arbetet med MCU (Marvel Cinematic Universe), en filmserie där syftet var att sammanväva superhjältarna till en och samma värd. Den första filmen som kom var Ironman 2008, sedan fick även Thor, Hulken och Captain America egna filmer innan The Avengers kom 2012. Totalt kommer denna filmserie att innehålla totalt 22 filmer varav den sista Inhumans beräknas ha premiär 2019. Stan Lee som är skapare av bland annat Hulken och Spiderman kan alltså räkna med ordentligt klirr i kassan. DC Comics har nu valt att satsa på samma spår. Man var visserligen först att introducera en sammanvävning av superhjältar (Justice League) men har enbart valt att använda konceptet i serier och animerade projekt. Men efter Marvels Succé med MCU kommer nu ett liknande projekt. De har smygstartat med att sammanväva Green Arrow och The Flash i TV-serier som också skymtat andra fiktiva karaktärer där bland annat Black Canary, känd som Kanariefågel i Sverige kämpar på samma sida som Green Arrow. I filmväg kom Man of Steel 2013( den tredje rebooten på Stålmannen) och är den som inleder deras nya satsning, nästa år kommer filmerna Batman vs. Superman och Suicide squad som består enbart av skurkar. Noterbart är att svensken Joel Kinnamann kommer att spela Rick Flag i den.

Text: Villegas Petterson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR