Krönika: Från Norrland till Molkom på cykel

 20151114

 

 

Text: Robert Nilsson

 

 

Om någon hade lagt fram ett förslag om att cykla i tre dagar från Bjurholm i Norrland till Molkom i Värmland hade jag nog ifrågasatt idén, både en och två gånger. Det finns ju definitivt smidigare och behagligare sätt att ta sig fram med nuförtiden. Tänk om det regnar? Punktering? Nej, det låter väldigt vanskligt att färdas på en cykel så långt. Det är en självklarhet jag känner i dag. Att avstå från att ta min cykel alla de där milen, för att istället välja ett mycket snabbare alternativ. Det hade inte Berta Persson.

Jag var på besök hos min farmor och farfar en kväll under hösten. Fikabordet var som alltid uppdukat till den bredd att jag knappt kan tro att min farmor har tid för göra annat än att baka. De vanliga samtalen om hur livet är och vad som sker inleds när kaffet har funnit sin plats i de små blommiga kopparna. Farfar nämner att hans ögon har blivit bättre efter operationen, men att det knappast blir lika som förr. Jag nickar och kan bara hålla med. Livet har sin gång och mycket som han upplevde som ung kommer aldrig igen. Det vet jag. De frågar hur det är i Karlstad och om skolan. Jag säger att det går väldigt bra och att jag trivs, samtidigt som jag rättar dem.

”Jag bor en bit utanför Karlstad faktiskt. I en ort som heter Molkom, ungefär 20 minuter bort.” säger jag.

Farfar tystnar för ett ögonblick innan han åter tar ordet.

”Molkom. En gammal bekant till min mamma, Berta Persson, cyklade faktiskt till Molkom en gång.” säger han lugnt och dricker ur den halvfulla koppen.

Jag var tvungen att fråga vad den där cykelturen handlade om. Var det en tur på någon kilometer eller vad var det frågan om? Farfar berättar att det skulle vara en konferens i Molkom och att det var några stycken från hans födelseort i Norrland, Bjurholm, som bestämt sig för att närvara. En resa på runt 75 mil. Jag ifrågasätter om det inte fanns något annat sätt att ta sig hela den vägen på, men han rycker lätt på axlarna.

”Det var bara så. Det absolut billigaste alternativet, gick i första hand. Sen blev det väl ett litet äventyr under vägen också såklart.” sade han.

Jag nöjde mig med den enkla förklaringen och tänkte inte så mycket mer på Bertas resa under fikastunden hos farmor och farfar. Först när jag landat i Molkom igen efter höstlovet och stängt dörren till mitt rum på skolan började jag att tänka på det. Hur orkade dessa människor ta sig, oavsett väder till en så avlägsen plats som Molkom?

Det jag har kommit fram till efter att jag fått ta del av historien är att det är enkelt. Som när jag satte mig i bilen i Söderhamn för att åka de drygt fyra timmar resan tar, satte sig Berta på en cykel i Bjurholm för att påbörja sin resa mot Molkom. Lika självklart som det var för mig att köra bil, var det för henne att ta sin cykel. För mig är det billigaste alternativet att köra bil. För henne var det cykel. Samtiden speglar av sig på ditt sätt att se på saker. Jag såg inte direkt fram emot att åka flera timmar i bil. Det gjorde säkert inte Berta heller när hon visste att det skulle ta flera dagar att komma fram. Men tankegången är densamma. Även fast vi inte lever i en gemensam tid, är vi medvetna om hur lång tid resan kommer att ta tills vi är där.

Det är bara så.

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR