Krönika: Vad händer när vi sover?

 20151127

Text: David Holst Almqvist

Ibland kommer det lägen då sömn känns som ett hinder. Du kanske är uppe och ser en bra film, eller just på väg ut på något roligt. Men din egna kropp tvingar dig att ta pauser. Då du är alldeles för trött. Att sova kan kännas extra irriterande eller onödigt när du går i skolan. Du kanske hårdpluggar för att göra dig redo för ett jätteviktigt prov, men tröttheten stoppar dig från att fortsätta, och utan att du själv vet hur det har gått till. Har du somnat med huvudet på bänken? Irriterande, jobbigt, och ibland riktigt förödande, speciellt om det är något viktigt du råkar sova igenom. 

Det som händer när vi sover är att hjärnan återhämtar sig. Det är hjärnans chans att sätta sig ner, ta en kopp kaffe och gå igenom viktiga och oviktiga händelser under dagen, samt städa i ordning och göra dig redo inför nästa dag. Du kan nästan jämföra din hjärna med ett kontor fullt av papper. När du sover sorterar din hjärna ihop alla papper och lägger de i rätt mappar, så att du lätt kan hitta den information du söker nästa dag. 

Ibland kan det faktiskt vara bättre att se till att få en god nattsömn dagen innan ett prov, istället för att vara uppe hårdplugga. Att inte sova tillräckligt mycket eller ofta, kan leda till att du glömmer saker lättare och att du får svårt att koncentrera dig. Din förmåga att lära dig saker och fatta klocka beslut försämras också. Vilket inte är så konstigt, din hjärna har inte hunnit sortera alla intryck från den föregående dagen än och därför är det nu en röra på ditt kontor uppe i huvudet. Det försämrar även ditt immunförsvar, vilket gör att du lättare kan bli sjuk.

 Det är inte bara hjärnan som behöver ta pauser. Hela din kropp gör det. Din kropp fungerar nämligen lite som en bil. När du är ute och kör med din bil så sliter du på den och till slut kan vissa delar gå sönder. Samma sak gäller våra kroppar. När vi är aktiva så sliter vi på kroppen. Men när vi sover får kroppen en chans att reparera sig. Man skulle kunna säga att sömnen är kroppens lilla mini besiktning. Hjärnan kan faktiskt varna dig när du sovit för lite. Det har kanske hänt att du lyssnat på någon som pratar och blinkat till en sekund. Plötsligt tittar personen du pratar med konstigt på dig, eller värre, ställer dig en fråga. Du har ingen aning om vad personen har sagt överhuvudtaget. Detta trots att du inte kan minnas att du somnat. Detta kallas “ Microsleep” eller mikrosömn på svenska. Microsömn är sekundkort omedveten sömn som ofta orsakas av sömnbrist. Så om detta händer dig har du förmodligen inte sovit tillräckligt under natten. Därför är det viktigt att inte missa att sova. Att ta små sovpauser under dagen 10-30 minuter kan räcka för att göra din dag lättare att ta sig igenom. På de få minuterna hinner din kropp fräscha upp sig en smula. Det kan kännas som en bra idé eller rent av häftigt att skippa att sova. Men som allt annat har det konsekvenser. 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR