Krönika - Så var det nyårslöften igen

 20160108

Nytt år. Ny hets att infria nyårslöften. Ny ångest. Varför inte bara strunta i allt i år och ta hand om det som verkligen betyder någonting?

Jag har arbetat på ett gym inne i Karlstad i snart fem år med en bakgrund som hälsocoach. Jag har varit där mer än i min egen lägenhet vissa perioder för att jag har älskat stället. I januari kommer de som vi kallar för "nyårslöftena". Modiga, fantastiska människor som vill ändra sin livsstil och börja träna. Gymmet blir fullbelamrat. Leenden fyras av, vikter lyfts, cyklar cyklas och löparbanden går varma.

 


I mars är det tomt igen.


Vad händer varje år? Lyckas dem med sina mål? Ger de upp?
Vi får aldrig riktigt veta. Och det har jag alltid tyckt varit väldigt synd. De jag har pratat med eller läst om på internet i olika undersökningar lägger av med sina nyårslöften för att de misslyckas. De har ställt alldeles för höga krav från början. Tio kilo ska droppas på en månad, all mat ska ändras till nyttiga produkter. Det ska ätas kvarg i mängder för "det är ju bra". Morgonpromenader klockan fem innan jobbet. Fyra pass på gymmet om dagen.


Kom igen.


Sådär tränar de som ska tävla i fitness eller bodybuilding. Inte dem som ska infria sina nyårslöften. Visst det är kul när kroppen svarar på träningen och överflödiga kilon försvinner fort. Men de ska hålla sig borta också. Kilona är så lätt tillbaka när man har hetsat bort dem. Mina tips är att börja i små mängder och över en långsiktig tid.
Träning ska vara kul, inte ett krav. Det ska finnas en rolig målsättning med nyårslöftet och gärna med en belöning i potten så att vinnarskallen inom dig ska ha något att sträva mot. Hitta den träningsformen som passar dig, all träning är förbränning, men variation är det bästa. Spinning ena dagen, styrka nästa och yoga på den tredje dagen är inte fel. Kroppen är i gång. Och du glömmer framförallt inte att träna några muskler. Vad gäller kosten finns en enkel ekvation – ät mindre, träna mer. Kostcirkeln från Livsmedelsverket är ganska perfekt att gå efter. Då får man alla näringsämnen kroppen behöver, samtidigt som individen går ned i vikt.

Mitt nyårslöfte i år är att ta hand mer om mina nära och kära. Tro mig, jag har haft alla sorters nyårslöften. Bantning, godisförbud, bli en bättre människa, upptäcka världen mer och så vidare. Men det enda som egentligen betyder någonting när allt kommer till kritan är trots allt att alla runt omkring mig mår bra.

Ta hand om varandra och hjälps åt att göra 2016 till det bästa som går att åstadkomma!

Av: Sophia Jiglind

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR