I morgon, lördag så hålls den 37:e upplagan av Filmörnen i Karlstad. Molkom representeras av flera olika deltagargrupper ifrån Molkoms folkhögskola.

Text: Kim Eriksson

Fotograf Anders Berggren

Vardagen står i fokus när regisören Marcus Carlsson från Karlskoga gör film.

Som betraktare erbjuds du en glimt in i ett flertal personers vardag. Du får följas dem i 80 minuter av ilska, sorg, glädje och kärlek.

Text: Gabriel Tjulander Foto: Pressbild

tintin
Orginalomslaget från albumet som filmen är baserad på.

Steven Spielberg och Peter Jackson står bakom denna filmatisering av Hergès tecknade seriealbum Tintin, som på franska betyder ingenting alls.


I en intervju i TV4 den 25:e oktober 2011 berättar Steven Spielberg att Hergès var en filmskapare i sättet serierna är ritade på och i tempot handlignen har.

Filmen bygger på albumet Enhörningens hemlighet. Den unga franska journalisten Tintin köper ett modellskepp av en torghandlare. Skeppet, som heter Enhörningen, är eftertraktat av en skurkaktig typ. Med kapten Haddock och hunden Milou ger sig Tintin ut för att lösa mysteriet.

När filmen börjar lyfter jag på 3D-glasögonen upp och ner, men det gör ingen skillnad. Jag går ut till biovärden och säger att glasögonen inte fungerar. Han tar på sig ett par och går in och kollar.
-Det är inte glasögonen det är fel på, det är filmen, säger han.
Han berättar för mig att filmen inte "är i 3D" utan med hjälp av någon slags lampa som lyser på filmen blir den tredimisionell.

Det som irriterar mig är att Deupond och Deupont i filmen heter Thomson och Milou har döpts om till Snowy. Varför förstår jag inte. Tintin är sig lik, men de andra karaktärerna har fått karikatyrsliknande anletsdrag.

Filmen är snygg, rolig och emellanåt spännande. 3D effekterna är få och tillför inte mycket. Snowy framställs som en mycket klok hund medans professor Kalkyl inte alls finns med. Haddock är en alkoholiserad kapten med en charmig glömskhet. Tintin är den smarta och tvillingarna Thomson de dumma. Ja, de flesta personligheterna är representerade, om än med nya namn.

 


Text: Anna Buske

filmhus

Arbetet med det nya filmhuset vid Molkoms Folkhögskola har kommit långt under sommaren. Det påkostade bygget växer och tornar upp sig över Molkom.
img_8501.jpg
Värmlandsteaterns uppsättning av Jesus Christ Superstar utspelar sig år 2011 i ett infekterat Israel. Regissören Karl Runqvist vill ge ett ansikte åt alla anonyma offer i meningslösa konflikter, något han lyckas väl med.

 

grvskopa_001webb
Nu har bygget av det nya teater- och filmhuset på Molkoms folkhögskola satt igång.
douglas_olin
Douglas Olin. Foto: Sandra Pihlqvist
Monologen "Pluto" var till för att söka till en skola. Den blev inskickad till den lokala filmfestivalen i Karlskrona. Och vann.
 - Jag blev sjukt förvånad och överraskad, säger Douglas Olin.
israel_vs_israel
Israel vs Israel
Israel vs Israel är Terje Carlssons nya dokumentärfilm om konflikten mellan Israel och Palestina.
Idag kom han till Molkoms folkhögskola och visade den, tre dagar innan den sänds på SVTs Dokument Utifrån. Här kommer en recension.
filmorn_2010_0
                                           Bild: Maria Hagberg-Jangsell
Victor Nyåker, filmlinjen på Molkoms folkhögskola, blev årets vinnare av Filmörnen. Hans vinnande film heter "Vad är jag".
Flera priser gick till Molkomselever. Och inte minst till den mångsidige molkomsprofilen Lennart Svensson för sina birollsinsatser.
goran_ragnerstam_012_460x345webb
Göran Ragnerstam (th) tillsammans med regissören Erik Järnberg Rååd 
Foto: Anders Pettersson
Göran Ragnerstam, välkänd och Guldbaggebelönad skådespelare, kom till  Molkoms folkhögskola för några dagars inspelning av elevfilmen "Jonny", skriven och regisserad av Erik Järnberg Rååd och producerad av Anna Tjernström. De går bägge andra året på skolans Filmlinje.

 

Lördasbio 27/2-10 kl.15.00 på Folkhögskolan.
Boog&Elliot 2
Barn 20 kr och vuxna gratis
Filmen rekommenderas från 7 år
Medtag eget biogodis

Samarbete mellan Mera Molkom, folkhögskolan och Vuxenskolan

Chihuahuan från Beverly Hills

Den 9/1 Kl 15.00 på Folkhögskolan

Vuxna gratis

Barn 20 kronor

Filmen rekommenderas från 7 år

Ta med eget biogodis!

Samarbete med Mera Molkom, Vuxenskolan och Folkhögskolan
                                                  Carola Lindborg
  

 Filmregissören Ulf Malmros blev NWTs kulturpristagare 2009. Prissumman är på 25 000 kronor och kommer att delas ut den 7 november i samband med bokmässan i Karlstad.
Nyligen hade filmen "Bröllopsfotografen" premiär.

 

han_som_tog_hem_allt
Storslam på filmörnen för Stefan Askernäs. Foto: Johan Dahlberg
Kortfilmsfestivalen på Arenan i Biblioteket i Karlstad körde igång även i år . Den stora vinnaren av Filmörnen var Stefan Askernäs med filmen Grattis John. Stefan har tidigare pluggat på Molkoms folkhögskola.
Kortfilmsfestivalen Filmörnen dyker upp även i år. På lördag visas sammanlagt 62 kortfilmer från värmlänningar på Arenan i Bibliotekshuset. Sexton av de filmerna är gjorda av molkomsbor eller elever på Molkoms folkhögskola. De kommer vara max femton minuter långa.

Dagen kommer, förutom annan underhållning, bestå av olika filmpass med pauser och även samtal med en av Värmlands aktivaste filmare,  Daniel Wirtberg. Filmörnen är också en regional uttagningsfestival till Novemberfestivalen som hålls i Trollhättan den 27-29 november.

Dörrarna är öppna mellan 10.00 och 22.00 för de biomörkersugna.
                                                             Jessica Segerberg

Sida 1 av 2

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR