Tintin - Enhörningens hemlighet

 20111109
tintin
Orginalomslaget från albumet som filmen är baserad på.

Steven Spielberg och Peter Jackson står bakom denna filmatisering av Hergès tecknade seriealbum Tintin, som på franska betyder ingenting alls.


I en intervju i TV4 den 25:e oktober 2011 berättar Steven Spielberg att Hergès var en filmskapare i sättet serierna är ritade på och i tempot handlignen har.

Filmen bygger på albumet Enhörningens hemlighet. Den unga franska journalisten Tintin köper ett modellskepp av en torghandlare. Skeppet, som heter Enhörningen, är eftertraktat av en skurkaktig typ. Med kapten Haddock och hunden Milou ger sig Tintin ut för att lösa mysteriet.

När filmen börjar lyfter jag på 3D-glasögonen upp och ner, men det gör ingen skillnad. Jag går ut till biovärden och säger att glasögonen inte fungerar. Han tar på sig ett par och går in och kollar.
-Det är inte glasögonen det är fel på, det är filmen, säger han.
Han berättar för mig att filmen inte "är i 3D" utan med hjälp av någon slags lampa som lyser på filmen blir den tredimisionell.

Det som irriterar mig är att Deupond och Deupont i filmen heter Thomson och Milou har döpts om till Snowy. Varför förstår jag inte. Tintin är sig lik, men de andra karaktärerna har fått karikatyrsliknande anletsdrag.

Filmen är snygg, rolig och emellanåt spännande. 3D effekterna är få och tillför inte mycket. Snowy framställs som en mycket klok hund medans professor Kalkyl inte alls finns med. Haddock är en alkoholiserad kapten med en charmig glömskhet. Tintin är den smarta och tvillingarna Thomson de dumma. Ja, de flesta personligheterna är representerade, om än med nya namn.

 


Text: Anna Buske

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR