Med musik genom livet

 20120205
leif_hultin1

Allt från musikkåserier om Thore Skogman till melodier från 20-talet. Molkompensionären Leif Hultin är minst sagt bred som musiker.
- Det är ju så att musik förenar. Människor som inte ens kan tala med varandra kan ju spela med varandra. Det är det som gör musiker till ett sådant universellt språk, säger Leif.
Se reportaget om Leif Hultin på vår Youtube-kanal här.
 Trots Leif Hultins yrkesliv som lärare ser hans musikaliska CV mer än imponerande ut. Redan som 10-åring lekte fingrarna över pianot som plötsligt stod i huset när han kom hem. Uppvuxen i Hallstahammar har livet sedan tagit honom till olika platser i världen. De senaste 15 åren har Molkom varit hemma för 78-åringen och hustrun Karin. Ett hem nära till barn och barnbarn.

I dag är Leif välkänd för hans breda utbud av sång och pianouppträdanden. Han har spelat i en mängd olika orkestrar som Lasse Nilssons Storband och hans egen sammanställning Leif Hultins Quintet. Mestadels har det varit runt om i Sverige men även som barpianist i New York där han bodde på slutet av 1950-talet.

Frank Sinatra
Leif spelar fortfarande en hel del under dagarna, bland annat på pensionärsklubbar och kyrkor. Ofta blir det musikkåserier om storheter som Frank Sinatra och Nat King Cole. Men även program om svenska favoriter som Bellman och Evert Taube. 
- Det blir mycket nostalgisk musik. Jag spelar ju mest för äldre personer och det blir mest från tider man tyvärr så sällan får höra i media i dag, berättar han.

Livslång kärlek
I yngre dagar var det trombon som var huvudinstrumentet och vid 13-års ålder började han i sin första orkester. En orkester som var starten till en livslång kärlek. Kärleken till jazzmusiken.
- Det var musik som man dansade till på 40-talet. Det blev det stora intresset och jag har spelat jazz i hela mitt liv, berättar Leif där han sitter i sin fåtölj i vardagsrummet. 
Rummets väggar är täckta av tavlor och det ringer till i en gammal klocka. Från köket hörs slammer när Karin dukar fram förmiddagsfika medan pianot står tyst i väntan på att bli spelad.

Trots många år som jazzmusiker tycker han ändå att det är svårt att ha en favoritgenre. 
- Allt som är bra är bra. Det kan vara visor, jazz och klassiskt. När jag sätter mig och spelar så spelar jag det som faller mig in ungefär, utan att ta fram noter. Det blir vad det blir.

leif_hultin2
Leif och kompisen Gunnar spelar gärna tillsammans.

Melodier från igår
Men intresset för gårdagens musik och musiker har präglat Leifs eget spelande. Musiker han själv har hyllat i sitt radioprogram Melodier från i går. 
- En som verkligen var fullgången som entertainer det var Sammy Davis Jr. Han kunde steppa, sjunga, dansa och skådespela. Allt som en entertainer skulle kunna.

Förutom att spela ensam så samarbetar han med vännen och kontrabasisten Gunnar Johansson.
- Vi spelar mycket från The great American songbook. Det är många som gör sådant, Robbie Williams, Rod Stewart och inte minst Björn Skifs. Men skillnaden är den att Gunnar och jag var först småskrattar Leif med glimten i ögat.
Text: Jodie Whife
Foto: Alexander Lindhe

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR