Hallå där Rongedals! Pressbild

Hallå där Rongedals!

 20150908

Ni som sett Bröllopsfotografen vet att huvudpersonen åker till Stockholm från Molkom för att göra karriär - dock utan att lyckas. Några som däremot lyckades var bröderna Magnus och Henrik.

Text: Villegas Pettersson och Sophia Jiglind

 

 

 

Bröderna Magnus och Henrik Rongedal flyttade till Molkom från Karlstad när de var sex år gamla. Pappa Mats Bergström hade fått jobb som ortens distriktsläkare vilket var orsaken bakom flytten.

– Fördelen med att växa upp i Molkom blev även på sätt och vis ortens nackdel. Alla känner till alla, det blir ingen anonymitet så som i en storstad, exempelvis Stockholm där vi bor idag. Görs det något dumt får du stå till svars för det du håller på med, säger Henrik. Samtidigt var det en trygg uppväxt menar de båda bröderna. Det blev mycket sport i början med fotboll på somrarna och ishockey på vintern. Sången hade de i kyrkan då det var det enda stället som alla kunde utöva musik på. I slutet så satt de mestadels på bänken i sina sporter.– Musiken räddade oss från sporten, skrattar Henrik.

När de var i tioårsåldern starta de upp Molkoms första popband, Priapisterna tillsammans med Erik Wahlström och Bosse Larsson. Namnet kommer från den grekiska guden Priapos. Namnet står för fruktbarhet, lycka och välstånd. I slutet av 70-talet slog punken igenom och hade en viss inverkan på Priapisterna som började med hetspop.

 – Alla kunde spela. Allt var tillåtet, bara man hade ett instrument och tyckte att det var roligt med musik. Instrumentet kunde vara hopsnickrat hemma, uttrycket var grejen. Du behövde inte vara särskilt duktig, fastslår Magnus.

Efter ett tag så flyttade Erik till Degerfors och ersattes av David Shutrick som skulle spela bas men kunde inte så han fick helt enkelt lära sig.

– David spelade cello innan så han var duktig musikaliskt. Vi slängde även in en äldre bror till oss så att vi var fem stycken, flikar Henrik in.

Bandet följde med en bit in på 1980-talet. 1986 var de med i en rockbandstävling som hette Storstadsrock.

– Det var väldigt häftigt att åka från Molkom till Stockholm och att vara med i en rockbandstävling var jätteläskigt. Det TV-sändes och vi kom till final. Alla som var i final fick åka till London och gå på musikal. Det blev ett jäkla äventyr av det där och det största problemet vi hade var ju att vi pratade värmländska och den som hade mest dialekt, keyboardisten. Honom fick vi säga till att inte prata så mycket så ingen skulle förstå att vi var från Värmland, säger Henrik.

På den tiden fanns det enbart två kanaler så att få vara med och uppträda i TV var väldigt stort för bröderna. Juryn för tävlingen inkluderade personer som Tomas Ledin och Mauro Scocco.
Bröderna skiljdes sedan under några år då Henrik flyttade till Uppsala för att studera och ”försöka bli någonting” medan Magnus bosatte sig i Stockholm. Det blev dock inte så mycket studier då musiken tog över.

– Jag började studera olika kurser för att försöka sätta ihop en utbildning men musiken kom emellan helt enkelt. En pinsam historia, säger Henrik och skrattar.

Magnus däremot startade ett band i Stockholm, Big Money tillsammans Lars Yngve Vasa Johansson och släppte två stycken album 1992 och 1994. Vid sidan om körade även Magnus på en del studioinspelningar bland annat till Benny Andersson tillsammans med Anders Glenmark och Nisse Landgren.

– Efter spelningen frågade Anders om jag ville haka på när han skulle spela in någon annan artist om jag kände någon då han ville ha in ”nya röster” i branschen. Jag sade då att jag hade en tvillingbror och då sa han, ”ja men ta med honom” fast på bred skånska förstås. Och efter det så började vi jobba tillsammans igen efter ungefär åtta år ifrån varandra.

Bröderna har precis kommit tillbaka från sommaren där de gjort lite olika evenemang med bland annat allsångskvällar och uppträdanden. Nu håller de på att skriva låtar och planera inför sin julturné något som bröderna älskar att genomföra. Duon kommer tyvärr inte till Molkom i år men vill man se de uppträda i närheten kan man bege sig till Väse eller Dalby.

Text: Villegas Petterson & Sophia Jiglind

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR