I kväll väntar musikteater i Brattfors bygdegård. Det är Friteatern som ger föreställningen. Eilert Eriksson i bygdegårdsföreningen är helt redo för upplevelsen.
– Det är en kulturell test. Vi har ju inte haft teater här förut.

På lördag har 1800-talsdramat ”Sanna kvinnor” premiär. 

Text: Karin Jonsson

För andraårseleverna på folkhögskolans skådespelarlinje är scenbygget i full gång. I april spelar de sin sista föreställning under utbildningen. Valet har fallit på ett artonhundratalsdrama om jämställdhet.

Text: Karin Jonsson

På tisdag 18/12 18:00 kommer Molkoms folkhögskolas skådespelarlinje göra Charles Dickens klassiker ”En julsaga”. De kommer även bjuda på Christmas Carols som inkluderar en timme med sång, musik och dans. Eftersom det är fri entré och öppet för allmänheten hoppas skådespelarnas lärare, Anna Almroth, att intresse finns.

-         — Vi hoppas att det blir fullsatt. Det skulle varit väldigt roligt, säger hon.

snvit-mt-web

Två möss guidar de samlade barnen på Nyeds skola genom Snövitsagan. Utrop hörs i publiken och de unga tittarna samspelar med skådespelarna hela tiden. De hjälper dem att hitta och göra rätt i sagan.
amfetaminosportdryck01
Recension.Teater De Vill från Stockholm spelade idag sin pjäs Amfetamin & Sportdryck på folkhögskolan.
Framträdandet blandades snyggt mellan filmade sekvenser och direkt teater i missbrukets tecken.
crazyforyou2
Bilder från Wermland Opera

Ikväll torsdag är det på Wermland Opera i Karlstad sverigepremiär för Broadway-långköraren Crazy for You. Musikalen som är skriven av bröderna Ira och George Gershwin, i Sverige kanske mest kända för musikalen Porgy and Bess, hade urpremiär 1992 och vann samma år en Tony Award för bästa musikal.

Bobby Barn är en ung man med både säkra steppfötter och en hopplös passion till teaterns värld. Speciellt drömmer han om att få medverka i varitékungen Bela Zanglers teatersällskap. Bobbys bitska mor och hans lätt koleriska fästmö har i många år förgäves bett honom att vakna upp ur drömmen, gifta sig och skaffa sig ett ordentligt jobb som bankir. Efter ännu en avhysning från Zangler antar Bobby till slut uppdraget att lägga ner en död teater i den sömniga vilda västernbyn Deadrock. Ägaren Everett Baker vägrar dock sälja, och inte blir det lättare av att Bobby blir störtförälskad i Everetts dotter Polly. Plötsligt faller han tillbaka i sina gamla dröm och skrotar alla tankar om nedläggning. Istället utger han sig för att vara den berömde Zangler som erbjuder sig att regissera en föreställning som ska få teatern att blomma igen. Känslorna för Polly besvaras och den lilla hålan lever upp som aldrig förr tack vare skådespelet. Men när den verklige Zangler är på väg till byn blir det svårt för Bobby att hålla sitt eget skådespel uppe...

crazyforyou
Bilder från Wermland Opera

Wermland Operas stora höstsatsning är ett riktigt lyckopiller. Till ackompanjemang av medryckande Gershwin-klassiker, utmärkt sång, smattrande klackar och vinande pistolkulor leverar Crazy for You en verkligt sprudlande show med många skratt. Möjligtvis är andra akten något svagare än den första och ljudet kunde gärna ha varit något lägre, men närvaron hos alla medverkande bär hela föreställningen. Historien är inte så märkvärdig men det är så gott som omöjligt att inte smittas av charmen och energin. När jag lämnar operans varma sken för höstrusket utanför stannar glädjen och ljudet av steppklackar kvar betydligt längre än showens 145 minuter. Jag vågar nog lova att många kommer bli crazy i Crazy for You.


Crazy for You spelas till den 31:a december.Text: Marina Johansson

 

emil2
Lisa Örnborn/Ida, Eva-Mi Tapper/Krösa-Maja och Rasmus Walan/Emil.
Ett av de två barnpar som i vinter kommer att spela Emil och Ida. Bild:Värmlandsteatern
Värmlandsteaterns uppsättning av Vinter i Lönneberga är spännande, rolig och väcker tankar om utsatta och svaga. Det är Staffan Lindström som regisserat denna pjäs efter Astrid Lindgrens sagor. En vinterpjäs med fokus på omtanke och vänskap.
teateeer
Foto: Sofia Jarl
Om man gillar August Strindberg får man inte missa Tribadernas natt, som nu visas på Tempelriddaren i Karlstad. Strindbergs kvinnoförakt, grälen män och kvinnor emellan och högljudda känsloyttringar är vad som präglar denna pjäs.
spkfilm_104webb
Foto: Mariann Berggren

Två systrar möts i moderns kök. Konversationen börjar glättigt men snart rivs gamla sår upp och deras förflutna gör sig påmint. Så börjar ett av de två dramer Värmlandsteatern sätter upp i höst.

 

kulturnatta1
Foto: Sandra Philqvist
När Kulturnatta i Karlstad inleddes på fredagskvällen var elever från skådespelarlinjen på plats med sin clownteater.
Recension
Från första minuten fångas jag av den förtätade och lätt obehagliga stämning som skådespelarna skapar i sitt slutna dödsrum. Från början vet de inte varför de är där, men vartefter växer de olika karaktärerna fram och bit läggs till bit.
 ddsfllanwebb
Fr v Maja Andersson, Amanda Spångberg,  Amanda Almerén Persson, Eli Cisneros Setterwall, Simon Olsson och Marlene Johnson
Foto: Jessica Segerberg

Den 15 mars 2010 är det urpremiär för dramatikern och författaren Anette Skåhlbergs musikaliska pjäs Dödskammaren.
Det är skådespelarlinjens tvåor på Molkoms folkhögskola som sätter upp pjäsen på Arenan i Karlstad.
Nytt för i år är att Karlstads kommun tillsammans med Centrum Karlstad arrangerar nyårsfestligheter i Karlstad. Vid tolvslaget bjuds Karlstadsborna på ett stort fyrverkeri som avfyras från spetsen på Sandgrundsudden av de mångåriga svenska mästarna från Göteborgs
fyrverkerifabrik.

Syns bäst från Sandgrundsparken
Fyrverkeriet kommer att synas bäst i Sandgrundsparken strax bakom Värmlands museum, utanför residenset, längs Sandbäcksgatan i Klara och längs Bjurbäcksgatan på Sundsta.
- Vi arrangerar fyrverkeriet för att erbjuda Karlstadsbor i alla åldrar ett festligt arrangemang på nyår, säger Sören Andersson på Kultur- och  fritidsförvaltningen.
Det är nämligen många som söker sig till centrum för
att fira in tolvslaget, men tidigare år har det inte funnits något att  samlas kring.

Inga egna raketer på torget
Nytt för i år är också att det inte längre är tillåtet att skjuta egna raketer på Stora torget under nyårsnatten. Kommunfullmäktige har nämligen beslutat att ändra i den lokala ordningsstadgan. Tidigare år har många
samlats på torget och skjutit raketer mitt bland folkhavet. De nya reglerna vill förhindra att det sker en allvarlig olycka.
På nyårsnatten kommer Stora torget också att få en  inramning med ljussättning och bakgrundsmusik.

Åk gärna buss
Karlstadsbuss kör på nyårsnatten enligt tidtabell för lördagstrafik, så publiken kan åka buss både dit och hem.

Fredag 11december kommer Marcus Grahn och Anders Broqvist (Ismael Ataria) till folkhögskolan och har en stand-up-föreställning. Det är ett "skoningslöst öppnande av tonårens mest genanta byrålådor.Med hårdrock, hångel och älgrop."
Anders Broqvist är poet, författare, filmskapare och en massa annat. Han reser ständigt runt och läser poesi på scener, spelar även i en syntgrupp vid namn Etna. han skriver manus och spelar in filmer. Han skriver böcker, texter, kåserier, dikter och figurerar i olika kulturella projekt som till exempel Kalashnilove. Han är uppväxt i de mörka skogarna i Hagfors. I år tilldelades han Region Värmlands litteraturstipendium.
Marcus Grahn är författare, musikkritiker och krönikör, med förflutet som elev på Molkoms folkhögskola. Han romandebuterade 2008 med "Picasso valde också Kristinehamn" på Albert Bonniers Förlag. Han skriver om rock i Aftonbladet och publicerar varje fredag en personlig krönika i Värmlands Folkblads nöjesbilaga. I somras släpptes hans senaste bok "Men det här är det väl dumt att slänga?".
Bo Levin

Sida 1 av 2

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR