Med klackarna mot skyn och skotten i luften

 20110929
crazyforyou2
Bilder från Wermland Opera

Ikväll torsdag är det på Wermland Opera i Karlstad sverigepremiär för Broadway-långköraren Crazy for You. Musikalen som är skriven av bröderna Ira och George Gershwin, i Sverige kanske mest kända för musikalen Porgy and Bess, hade urpremiär 1992 och vann samma år en Tony Award för bästa musikal.

Bobby Barn är en ung man med både säkra steppfötter och en hopplös passion till teaterns värld. Speciellt drömmer han om att få medverka i varitékungen Bela Zanglers teatersällskap. Bobbys bitska mor och hans lätt koleriska fästmö har i många år förgäves bett honom att vakna upp ur drömmen, gifta sig och skaffa sig ett ordentligt jobb som bankir. Efter ännu en avhysning från Zangler antar Bobby till slut uppdraget att lägga ner en död teater i den sömniga vilda västernbyn Deadrock. Ägaren Everett Baker vägrar dock sälja, och inte blir det lättare av att Bobby blir störtförälskad i Everetts dotter Polly. Plötsligt faller han tillbaka i sina gamla dröm och skrotar alla tankar om nedläggning. Istället utger han sig för att vara den berömde Zangler som erbjuder sig att regissera en föreställning som ska få teatern att blomma igen. Känslorna för Polly besvaras och den lilla hålan lever upp som aldrig förr tack vare skådespelet. Men när den verklige Zangler är på väg till byn blir det svårt för Bobby att hålla sitt eget skådespel uppe...

crazyforyou
Bilder från Wermland Opera

Wermland Operas stora höstsatsning är ett riktigt lyckopiller. Till ackompanjemang av medryckande Gershwin-klassiker, utmärkt sång, smattrande klackar och vinande pistolkulor leverar Crazy for You en verkligt sprudlande show med många skratt. Möjligtvis är andra akten något svagare än den första och ljudet kunde gärna ha varit något lägre, men närvaron hos alla medverkande bär hela föreställningen. Historien är inte så märkvärdig men det är så gott som omöjligt att inte smittas av charmen och energin. När jag lämnar operans varma sken för höstrusket utanför stannar glädjen och ljudet av steppklackar kvar betydligt längre än showens 145 minuter. Jag vågar nog lova att många kommer bli crazy i Crazy for You.


Crazy for You spelas till den 31:a december.Text: Marina Johansson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR