Ett rasande tempo med eftertankar

 20111003
amfetaminosportdryck01
Recension.Teater De Vill från Stockholm spelade idag sin pjäs Amfetamin & Sportdryck på folkhögskolan.
Framträdandet blandades snyggt mellan filmade sekvenser och direkt teater i missbrukets tecken.


Missbruk finns i olika skepnader. Det kan handla om droger men även om andra former som till exempel ett missbruk av tillit och vänskap. Amfetamin & Sportdryck vänder sig främst till högstadie- och gymnasieungdomar och fungerar som ett forum där ungdomar kan mötas och diskutera om missbruk och var man kan vända sig om problemet uppstår hemma. Men även för att påminna om alla människors lika värde.

Rasande tempo
Det är med ett rasande tempo vi får möta Kakan, Julia och Kryckan som alla är i 20-årsåldern och bär på olika erfarenheter av missbruk. Kakan som spelas av Kaj Lagergren är ett före detta lovande ungdomsfotbollsproffs som tvingats byta karriär. Ola Björkman spelar rollen som Kryckan som är en glömd vän till Kakan från fotbollen, som när vi möter dem avtjänar sitt liv ensam på uteliggarbänken tillsammans med sina pillerburkar. Julia som spelas av Hanna Sundén är Kakans flickvän och försöker tappert kombinera arbetet som modell med sina ekonomistudier.

Tappat kontakten
Kryckan och Kakan har sedan länge tappat kontakten, men hittar varandra under kaotiska omständigheter. Kakan ser sin chans att förverkliga sina journalistiska drömmar med hjälp av den återfunna och sårbare kamraten. Samtidigt brottas Julia med sina egna demoner och känner igen mycket av Kryckans mönster från sin egen barndom.

amfetaminosportdryck02
Pjäsen spelades för skolelever i Molkom och högstadieelever från Nyeds skola..

Teater och film
Pjäsen har en smart scenbild och blandas upp av filmklipp på ett snyggt sätt. Även om ljudet i gymnastiksalen var under all kritik under de filmade sekvenserna och gjorde att jag tappade kontakten med sammanhanget, förstod jag vad de ville säga med innehållet. Det 20 minuter långa eftersnacket om missbruk och grupptryck efter pjäsen fyllde inte riktigt någon större funktion för mig. Tanken med att lyfta fram grupptryckets kraft är god och fyller säkert sitt syfte när den spelas för högstadieungdomar som behöver påminnas om verkligheten och missbrukets olika ansikten. Jag som vuxen har svårt att ta till mig budskapet som ges i dag då det för mig känns avlägset. Teater De Vill och dess skådespelare gjorde med en ojämn skådespelarinsats en bra sensmoral. Men i framtiden bör de koncentrera sig på att spela för sin rätta målgrupp.
Teatern spelades först för folkhögskolans elever och därefter för högstadieelever från Nyeds skola.
Text: Annja Wikberg
Foto: Therese Hasselkvist

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR