Skriv ut sidan
”Det ska kännas som ett vardagsrum” Foto: Karin Jonsson

”Det ska kännas som ett vardagsrum”

 20140401

På lördag har 1800-talsdramat ”Sanna kvinnor” premiär. 

Text: Karin Jonsson

I ensemblen finns Linda Adolphson, andraårselev vid skådespelarlinjen vid Molkoms folkhögskola.

–        Det känns bra och spännande. Vi har aldrig övat så här länge inför en premiär, det är det största vi har gjort i teaterväg.

Föreställningen är en naturalistisk teater om artonhundratalets kvinnosyn. I fokus står en familj och hur den påverkas av den nya lag som ger kvinnor rätt till egendom.

Förutom två offentliga föreställningar kommer även skolföreställningar ges till folkhögskolor. Inför skolornas besök har skådespelarna varit ute och förberett eleverna.

–        Vi har ställt olika frågor, dilemman, till eleverna. De har fått ta ställning till frågor som ”Hur ska en kvinna vara klädd?” och ”ska en kvinna lyda sin man?”, berättar Linda.

Den andra offentliga föreställningen ges på onsdag i nästa vecka.  Linda tycker det ska bli häftigt att spela Anne Charlotte Lefflers verk.  Trots att namnet är okänt för allmänheten var Leffler en av de största dramatikerna på 1800-talet. Under hennes verksamma period spelades hennes pjäser mer frekvent än till exempel August Strindberg, förklarar Linda.

–        Det säger ju också en del om hur världen såg ut och ser ut. Vilka som får ta plats.

”Sanna kvinnor” skiljer sig från linjens tidigare produktioner.

–        Det ska inte kännas att det är teater. Det ska kännas som ett vardagsrum när man sitter i publiken, säger Linda.