Skriv ut sidan

Kalla kårar på Tempelriddaren

 20101001
spkfilm_104webb
Foto: Mariann Berggren

Två systrar möts i moderns kök. Konversationen börjar glättigt men snart rivs gamla sår upp och deras förflutna gör sig påmint. Så börjar ett av de två dramer Värmlandsteatern sätter upp i höst.

Det är söndag är ett gotiskt skräckdrama skrivet och regisserat av Ramona Ivener. Scensättningen är enkel. Publiken bjuds in i ett bohemiskt och ombonat kök där det är lätt att känna sig hemma. Stämningen höjs ytterligare genom rökmaskin och tända stearinljus på scen. I första akten hamnar åskådarna mitt i vad som till en början uppfattas som en vanlig familjesituation men snart förstår man att relationerna inte är helt okomplicerade. Dialogen ger inte publiken många ledtrådar om hur historien kommer utvecklas. Man tvingas tänka själv och vara extra uppmärksam på det som sägs. Bakgrundshistorien skapar många frågetecken och får sin chockartade upplösning i den händelserika andra akten. Hela föreställningen genomsyras av magi och mystik, men även våld och sexuella inslag. Det är söndag passar utmärkt som underhållning en kulen höstkväll.

Tempelriddaren
Det är andra gången Värmlandsteatern samarbetar med Ramona Ivener. Den nya pjäsen heter Det är söndag och har premiär den 2. oktober.
Tempelriddaren i Karlstad invigdes hösten 2008. Värmlandsteatern håller där teaterskola, produktionsverksamhet och föreställningar.
Under hösten visas förutom Det är söndag även Tribadernas natt av P.O. Enquist (premiär 9. oktober) och Vinter i Lönneberga (premiär 27. november).

Ramona Ivener
Det är söndag är skriven och regisserad av Ramona Ivener från Gotland. Hon har bland annat examen inom historia och konstvetenskap och är utbildad dramatiker. Förutom den aktuella pjäsen arbetar hon också som maskulinitetsforskare på på Karlstads universitet.

spkfilm_webb
Foto: Mariann Bergren

Här kan du läsa mer om de aktuella pjäserna.

Vad: Det är söndag 
Vilka: Värmlandsteatern, Ramona Ivener
Var: Tempelriddaren
När: Oktober månad
Skådespelare: Maria Dahlqvist, Rosita Elander, Kjell Lundman, Maria Möller Ström, Åsa Bengtsson, Sigvard Strömberg.

Källor: Värmlandsteatern, Gotlands Tidningar