Strindbergskt ursinne i Tribadernas natt

 20101008
teateeer
Foto: Sofia Jarl
Om man gillar August Strindberg får man inte missa Tribadernas natt, som nu visas på Tempelriddaren i Karlstad. Strindbergs kvinnoförakt, grälen män och kvinnor emellan och högljudda känsloyttringar är vad som präglar denna pjäs.

Föreställningen börjar smått majestätiskt. Musik och bilder spränger fram. Strax efter smyger en man fram i åskådarnas synfält. Det råder ingen som helst tvekan om att det är August Strindberg som har intagit scenen. Sedan försvinner han igen. Som att man bara skulle få se hur han såg ut innan själva agerandet tar sin början.

Srålkastarna tänds och in träder Siri von Essen, kvinnan Strindberg för närvarande ligger i skilsmässa med. Platsen är Dagmarteatern i Köpenhamn. Hon ska vara med i Strindbergs pjäs som ska sättas upp där och hoppas att det ska bli hennes återvändo till den stora teaterscenen. När Strindberg kommer in på scenen igen börjar det första av pjäsens många gräl dem emellan. Man skulle egentligen kunna säga att hela pjäsen är uppbyggd kring dessa gräl, även om de grälar om olika saker.

In i handlingen träder snart den danske skådespelaren Viggo Schiwe. Han ska agera regissör i uppsättningen, men intar en ganska passiv roll när Strindberg själv finns på plats för att bevaka repetitionen. Schiwe visar en oerhörd respekt för Strindberg och uppträder väldigt osäkert i hans närvaro.

Snart kommer även Marie Carolin David in och det visar sig att hon ska spela mot Siri von Essen i pjäsen. Detta retar Strindberg något oerhört. Dels för att hon är lesbisk, något som inte fungerar särskilt bra ihop med Strindbergs syn på kvinnan. Men dels också för en händelse som utspelat sig åratal tidigare, något som blir en av huvudingredienserna i konflikten under den verkliga pjäsen.

Repetionen går minst sagt knackigt och avbryts hela tiden för skrik och bråk. Siri von Essen vill åtskilliga gånger sätta igång repeterandet igen, men stör sig alltid på Strindbergs manus, vilket får denne att ilskna till och på så vis börjar man bråka igen. Och så håller det på.

Mycket handlar om kvinnor och män i denna pjäs. Strindberg försöker övertyga Schiwe om att de står på samma sida. Att de måste enas mot kvinnorna. Von Essen och David har dock en något mer lättsam hållning till det hela.

Allt bråkande i denna pjäs kan bli lite tjatigt emellanåt. Det skriks högljutt, för att sedan lugnas ned, för att sedan återigen börja om.

Skådespelarnas insatser är klockrena hela vägen. Den stundvis ursinnige August Strindberg gestaltas magnifikt av Johan Fält. Man får ett proffsigt intryck av samspelthet aktörerna emellan.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR