Pengar att spara på energisnål dator

 20150904

Att ha en värstingdator kan vara kostsamt. En speldator kan nämligen dra lika mycket el som sju kylskåp på ett år. Men det finns sätt att spara pengar.
Text: Anna Gustafson

En studie som har gjorts vid Berkley Lab vid University of California har visat att man spara el med energisnåla datadelar. Det finns exempelvis energisnåla grafikkort och processorer ute på marknaden nu. Men de är relativt dyra i jämförelse med de vanliga delarna. En speldator förbrukar cirka 1400 kilowattimmar på ett år. Om man jämför det med en vanlig hemdator som förbrukar cirka 250 kilowattimmar. Karlstads energirådgivare Linda Hagman har lite tips om hur man kan spara el på ett enkelt sätt utan att byta ut massa delar i datorn.
– Man kan tänka på att ställa in inställningarna i sin dator till energisparläge. Man kan även byta ut sin skärm till en LED-skärm och en dator med Energy Star märkning, säger Linda Hagman.

Anders Bäckström på Högdata i Karlstad är tveksam till om man kan göra en speldator både effektfull och energisnål.
– Det går att spara energi. Men det finns få spelare som vill göra det. Spelare vill komma åt prestandan i datorn och det pratas mycket om att dessa miljösnåla delar inte kan hålla samma standard.

David Holst Almqvist som studerar på Molkoms folkhögskola är en aktiv spelare av datorspel som kräver mycket av datorn. Han har därför byggt om sin dator många gånger. Men det är först nu som han även börjat att tänka på miljön.
– När man bygger om en dator så är det inte så att man tänker på elen i fösta hand. Det man vill är att datorn ska bli så kraftfull och snabbt som möjligt för att kunna spela dom spel man vill. Det man kan göra själv är att kyla ner sin dator med en bra kylare. Att ha god luftström runt alla delar i sin dator är också viktigt. Om datorn blir för varm så drar den betydligt mycket mer el, säger David Holst Almquist.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR