Att inte kunna ta livet för givet

 20090129

Ann Westin och Anna-Lotta Hedin är två av dem som drabbades av speciallinjens nedläggning på folkhögskolan. Den utvecklande gemenskapen och grupptillhörigheten som varje dag var en självklarhet för dem båda fick ett tråkigt slut.
- Det är så himla tomt, och jag är här, säger Ann Westin, 38 år
.

pb180501Vid årsskiftet valde Molkoms folkhögskola att lägga ner linjen för vuxna med funktionshinder. Anledningen var att för få sökte. De sex personer som redan gick linjen var tvungna att sluta mitt i ett läsår och deras två assistenter blev av med sina jobb.
Linjen erbjöd de funktionshindrade en möjlighet att lära känna många nya människor och var därför mycket socialt utvecklande. De fick även hålla på med olika kulturella aktiviteter som teater och film.

Motbevisade sina hinder

Anna-Lotta Hedin, eller Lotta som hon kallas, är snart 21 år. Hon föddes stum och var vid tre års ålder tvungen att operera tungbandet för att kunna lära sig prata. Hon lider av dyslexi och lätt afasi, men det har inte hindrat henne från att bli en sann bokälskare. Hon håller till och med på att skriva barn- och ungdomsböcker.
- Jag hatar att skriva men det är okej att skriva på datorn.
Efter en termin på speciallinjen i Molkom kom beskedet om nedläggningen och hon blev tvungen att flytta hem till Arboga igen.
- Det är tråkigt. Jag saknar alla kompisar, lärare och att träna på biljard. Vi har ingen kontakt nu.
Det bästa hon vet är att läsa, spela dataspel och se på tv.
- Jag tycker om alla renoveringsprogram, speciellt Extreme home makeover. Det tittar jag på varje dag.

Drömmen om utbildning
Lotta jobbar just nu inom daglig verksamhet och planerar att söka till ett antal skolor inför hösten. Dels två skriv- och läslinjer för dyslektiker samt Afasilinjen i Karlskoga.
Hon är en allmänbildad tjej som bevisat att trots sin dyslexi, älskar hon att läsa och skriva sagor. Att Lotta även är pratglad, trots sin afasi, går inte att ta miste på. Det tror hon kommer från sin farmor. Enligt henne är särskolorna det allra bästa med Sverige. Där har hon kunnat utbilda sig i sin egen takt.
- Jag är som en torr svamp, jag tar åt mig all visdom. Det jag har läst sitter där det sitter.
Det värsta hon vet är krig och miljöförstöring.
- Jag skulle helst vilja ha fred på jorden. Jag tycker om historiska krig men inte krig idag. Vi är verkligen på väg in i ett tredje världskrig och den här gången kommer inte Sverige att vara utomstående, konstaterar hon.
Det finns en klar dröm inför framtiden, och det är att få utbilda sig på högskola eller universitet och läsa om något ämne som är viktigt.

Fika hos granntanten
I Lottas klass gick även Ann Westin, 38 år, som bor ensam i sin lägenhet på Rud i Karlstad. Alldeles intill ligger en servicebostad med personal som dagligen hjälper henne med lite olika sysslor.
Några dagar i veckan går hon i skolan där hon läser svenska, engelska och matte. När hon läste i Molkom åkte hon taxi varje dag till skolan, men nu kan hon åka buss själv.
- Då sparar jag penninger, och så tycker jag det är roligt, säger hon glatt.
Ann är född i Kristinehamn och där bor hennes mamma och lillasyster. Ibland åker hon dit för att hälsa på. Men hon saknar sällskapet i Molkom och tycker det är tråkigt att alla andra jobbar nu för tiden.
- Jag kan också känna mig ensam ibland, men då går jag bara över till grannen och dricker kaffe.
Grannen bor tvärs över i samma hus. Ibland ringer hon på Anns dörr och frågar om hon vill ha en kopp kaffe. Ann tror att hon också kan känna sig ensam och att det är därför hon vill prata med någon.

Rädsla för att bara driva runt
Just nu håller Ann på att söka arbete och snart kommer hon att få provjobba inom ett dagcenter i Karlstad.
- Ska bara testa ett tag så får vi se om det passar mig eller inte.
img_5077Att få ett jobb är inte alltid så lätt, särskilt inte när man kämpar med olika funktionshinder. Vissa arbetsplatser kan anpassa sig efter sina anställda, men de flesta kan inte det. Anns dröm är att någon gång få ett jobb för att slippa ensamheten och för att känna den där gemenskapen som hon hade på Molkoms folkhögskola.
- Att jag inte behöver gå hemma, det vill jag inte, det är tråkigt! Vad ska man göra då?
Ibland är det lätt att ta saker i livet för givet. För vissa är ett jobb, en familj, gemenskap och trygghet en självklarhet. Andra måste kämpa extra hårt för att kunna leva ett normalt liv. Anna-Lotta och Ann är två tjejer med hjärta, humor och drömmar. Drömmar om att kunna känna sig behövda.

EMMELIE OREBJÖRK

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR