Mera Molkoms styrelsemöte

 20121007
Torsdagen den 4 oktober ägde Mera Molkoms 48:e styrelsemötet rum i församlingshemmet i Molkom. Föreningen tog avstamp för sju år sedan då Karlstad kommun hade en pinsamt kort beskrivning av orten Molkom.

dsc_0083
I ett mysigt rum blandades god fika med matnyttig information.
FOTO: Jenny Stjernström


Molkom behövde etablera sig som en växande ort och under en process på ett och ett halvt år utvecklades en plan som gällde bland annat trafik, bredband, sjukvård, skola och kulturfrågor. Man utgick från vad som behövdes för att kunna leva ett bra liv. För fem och ett halvt år sedan bildades föreningen som i dag är Mera Molkom och som har till uppgift att vidta åtgärder för att uppnå dessa mål. I dag hålls mötet en gång i månaden. På det senaste mötet närvarade åtta personer från styrelsen.

Under mötet diskuterades följande punkter:

 • Det nya torget i Molkom vid Konsum som samlingsplats. Tre ideér har presenteras, en från Mera Molkoms styrelse, en från Konsum och en från arkitekten Måns Hallén. - En ny vägbula ska byggas i Molkom vid viadukten för att minska hastigheten, “guppet i Molkom” beräknas vara klart hösten 2013. 
 • Ett seniorboende för +55 planeras att byggas bakom dagis. Statsbidrag kan sökas då det också ska vara gemenskaphetslokaler. En tävling startades för att få in arkitektsförslag, sju förslag kom in och två går vidare. 
 • Mässan Prova Molkom fick bra respons och fler mässor planeras att hållas i framtiden, nästa gång bör man satsa på bättre högtalaranläggning, enligt styrelsen. 
 • Förhandlingar med Karlstads kommun om bidrag till Graningeskolan äger rum och det ser ljust ut. Den 15 oktober kommer ett stormöte att hållas. Graningeskolans lokaler har varit uppvärmda med 20 grader sedan år 2006. Lokalerna har endast hyrts ut till Ängsbacka som boende under sommartid och som matsal vid enstaka tillfällen. Graningeskolan ska i framtiden användas som förenings- och gemenskaphetslokaler med inriktning på kultur. Graningeskolan och Lindforsskolan lades ner samtidigt då det var för dyrt att driva tre skolor samtidigt, i dag finns bara Nyeds skola.
 • Stationshuset var i bruk som väntsal tills för 20 år sedan. Vuxenskolan använde sedan lokalerna fram till år 2009. Sedan dess har det stått tomt. Trafikverket äger byggnaden och har dessutom rivningstillstånd. Nu försöker Mikael Bernholm få ett byggprogram på kanal 12 eller yrkesskolor med bygginriktning att komma och hjälpa till med att rusta upp byggnaden. Förslag om aktivitet i det gamla stationshuset är företagshotell. Omkörningsfiler på spåret ska även byggas till, vilket ger en förväntad ökning av godstrafik. 
 • Fibernät är en viktig fråga på agendan då många hushåll i Molkom har dålig täckning. Själv säger Dan Helmersson att han kan vara uppkopplad ungefär tio minuter i timmen på, som han säger, det flygande nätet. Mikael Bernholm menar däremot att det nuvarande fungerar bra tills vidare. Han gör liknelsen, behöver man åka Porsche till Konsum eller räcker det med en Saab? Länsstyrelsen ska satsa 600 miljoner på fibernät i Karlstad kommun. Dan Helmersson är angelägen om att bilda en förening för att få ta del av pengarna. Det kommer bli billigare att bygga fibernät i Molkom än i Karlstad. Kostanden för varje fastighet beräknas i dag vara mellan 20 000 och 25 000 kronor.
 • Hållbarhetsvecka inleder med möte den 26 oktober.
 • Landsbygdsforum i Dömle den 16-17 november.

  Miriam Lange Bålman
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR