Kyrkan som möjliggörare

 20110321
prst
Inger Brandel samtalar om att skapa gemenskap i Molkom

Information, kommunikation och gemenskap är tre områden där kyrkan vill vara med och bidra för att skapa större gemenskap i Molkom.

 

-Vi ser oss själva som möjliggörare, säger Inger Brandel, präst i Nyed-Alsters församling

Under Ängsbacka Forwards inspirationsdagar pratade Inger Brandel om hur kyrkan kan skapa en bättre och gemenskap i Molkom och vad de har för resurser.

Kommunicera mera
Mera Molkom är en förening som jobbar för att skapa mer gemenskap i Molkom. Diakon, Danne Helmersson jobbar som ordförande och är ansvarig för webbsidan. Den här föreningen ska finnas så att människor vet vad olika aktörer planerar och vad som är på gång i Molkom. Det är också till så att de olika aktörer vet vad som pågår och att man kan undvika att göra stora satsningar samma datum.

- Det är ett jätteviktigt arbete han gör för att samordna och samtala med alla intressenter inom vårt område, säger Inger

Hon skulle önska att fler föreningar och organisation är med i den paraplyorganisation som Mera Molkom är tänkt att vara. Ett sådant samarbete tror hon är viktigt, både tids- och närvaromässigt. Gemensamma organisationer behövs i en bygd så att man inte jobbar emot varandra.

- Vi ska kunna ge och ta emot varanras erfarenheter.


Vi finns för Molkomsborna
Pedagoger, diakoner och präster är till för människorna i Molkom, till dem går det att komma för samtal. Man kan delta i någon av Kyrkans aktiviteter som öppna förskolan, soppluncher, musikkvällar eller cafe. Ensamma människor hälsar de på hemma.

- Vi försöker samordna så att ensamma människor får besök av vår väntjänst, att de får en kontakt och kan känna att de inte är alldeles isolerade.

Den som upplever sig ensam för man är låst i sitt hem för att ta hand om en anhörig kan komma på har kyrkans anhörigträffar. Utöver det finns mer slutna grupper som riktar sig till barn och ungdomar. Många barn och ungdomar mår dåligt men i den relation som finns mellan gruppledarna och barnen så händer det att riktigt viktiga samtal kommer till ibland.

- Alla de här kontakterna handlar inte om missionerande, det pratas inte om gud eller Jesus om det inte faller sig naturligt, utan vi är där som medmänniskor.

- Vi vill vara med och skapa gemenskap och samhörighet för det är jätteviktigt för varje människas hälsa, att känna att man inte står ensam utan är del av ett större sammanhang, avslutar Inger

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR