Gården där människor växer

 20110909

 

hus

Från knatteridning till bär- och svampplockning. Det är med stor värme Kristina Falk berättar om Nybacka farm och vilka upplevelser hon vill ge barn och vuxna.
- När allt är klart ska gården kunna hjälpa människor att ta sig framåt och växa.
Grön omsorg
Nina, som Kristina gärna kallas, är utbildad till socialpedagog och arbetar idag som boendehandledare i Karlstad kommun. Men hon har andra planer för framtiden. Målet är att kunna öppna daglig verksamhet och arbeta med grön omsorg och rehabilitering. Detta vänder sig till människor med särskilda behov, sociala problem och funktionshinder. Syftet är att få ägna sig åt en meningsfull sysselsättning i en lantlig miljö.
- Det kan vara allt från att hjälpa till med djuren till att klippa gräset och plocka bär i skogen. Det kommer att ta ett tag, men jag vet vad jag vill. Man får ta en dag i taget. 

Nybacka Farm
På Nybacka farm strax utanför Molkom tittar en av de fyra hästarna upp från hagen. Slött ser han sig omkring för att se vem som stör stillheten innan han återgår till sitt tuggande. En liten lurvig hund springer fram och nosar nyfiket.
- Det är Doris, en Australiensisk terrier. Hon är inte så smart, men väldigt söt, skrattar Nina där hon står på gårdsplanen.

nina
Kristina Falk

På gården bor hon tillsammans med sin man Lars-Erik och deras barn. Huset, som är målat i rött med vita knutar, leder snabbt tankarna till Astrid Lindgren och hennes böcker om barnen i Bullerbyn. Sedan de köpte hela stället för ungefär ett år sedan har projekten avlöst varandra. Det gamla svinhuset har blivit ombyggt till stall, vattenledningar dras nu till stugan på tomten och framöver ska det finnas en ridbana.
- Det finns mycket och göra, men med två barn var sedan tidigare förhållanden och djuren blir det lite dåligt med tid. Allt kommer lite som det kommer, berättar hon och tar en klunk ur sin kaffekopp.

Ingen ridskola
Nu startar Nybacka farm knatteridning. Tanken är att finnas till för barn som har funktionsnedsättning, är för små för ridskolan eller kanske bara vill vara i en mindre grupp. Är man osäker inför att rida finns andra möjligheter. Prova t.ex. på häst och vagn med Shetlandsponnyn Baron eller kör fyrhjuling och motocross. På gården finns även får, katter och kaninen Skrutten att kela med.
- Detta är ingen ridskola och jag är ingen ridlärare. Det är ett ställe där barn tillsammans med sina föräldrar kan komma och umgås med djuren, vara på landet och ha det lugnt och skönt.

pussmule
Nina myser med en av hästarna på gården.

Sporrar föräldrar
Nina vill också informera barnen mer om hästarna. Hon tycker att det är viktigt att de lär sig att ridning inte bara är ridning. Här kan man få vara med om allt runt omkring - borstning, matning och annan skötsel.
Föräldrarna sporras att vara delaktiga, gärna att de är med och leder barnens hästar under ridturen.
- Jag vill lära dem hur de ska bete sig runt djuren. Säkerhet och respekt är viktigt. Hästar är flyktdjur och människor rovdjur. Det gäller att hitta ett sätt att mötas.

Upp i sadeln
I hagen utanför stallet betar hästarna och fåren tillsammans. När de hör Ninas röst kommer de fram för att hälsa. Hästen Marty buffar lite lätt med mulen i en önskan att bli kliad. Ninas äldsta son Jesper hjälper lillebror Marcus upp i sadeln på Baron för en ridtur. Doris och katten Kurra följer också med. Det märks att alla på gården är väldigt öppna och vill vara med på det som händer, både människor och djur.

alla
Alla på Nybacka farm vill vara med när det händer något spännande!Text: Jodie Whife och Alexander Lindhe
Foto: Alexander Lindhe

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR