(Hög) arbetsmoral viktigt för Annika

 20120330
tobeused
Annika upptäcker något kul i sin dosa. Foto: Kenny Svensson
Drömmen om vår framtid finns hos var och varannan människa. Ända sedan barnsben funderas det på vilket yrke som väntar i vuxen ålder. Annika Stensson, andreman på Konsum i Molkom, har inte bestämt vad hon ska bli. Som ung tjej klev hon in i butik redan 1967 på Sixbacken i Karlstad.


- Jag minns att ett paket Prince kostade 4,60 kronor. Man lämnade alltid tillbaka 25, 10 eller 5 öre i växel, berättar Annika Stensson.

Och det är just det som blir lite av de starka egenskaper som visas. Andremannen Annika Stenssons förmåga att ha stenkoll på saker och ting. Det blir ännu tydligare när både kunder och kollegor efterfrågar vart olika varor finns i butiken.

- Gula ärtor har vi här borta. Du menar torra va? Frågar hon en äldre dam.

Konsums tillförordnade butikschef Elaine Dahlstedt frågar vart de stora gravljusen är. Annika svarar att de står ju där nere och pekar mot butikens östra hörn. Det är de enda vi har, säger hon till Elaine.

När chefen är ledig kliver Annika in i den rollen i egenskap av andreman. Hon berättar att det innebär ansvar för kassaredovisningen och att styra och ställa. Men bli chef på riktigt är inget som lockar Annika. Med fyra år kvar till pensionen ser hon ingen mening med det.

- Men om Reinfeldt får som han vill får jag väl gå här med rullator och dirigera, skrattar Annika.

Annika trivs med sitt jobb på Konsum i Molkom. Hon gillar den lagom kontakt med människor i affären. Ändå blir det en känsla av personlighet tack vare den lilla
arbetsplatsen. På både gott och ont. Ibland märker hon människor som vanligtvis är ensamma till vardags. De vill gärna komma in och bara prata. Annars finns tillfällen då missnöjda kunder dyker upp är det oftast Annika och hennes kollegor som får ta smällen. Hon berättar att även om det handlar om strömavbrott som slår ut kassan eller uteblivna leveranser kan kunder ha svårt att förstå det ibland.

- När varor inte kommer gör ju inte det för skojs skull. Vi gör det inte för att reta folk. Vi brukar skoja att förr vevades kassan igång med hjälp av vev. Då hade de aldrig lagt av på grund av strömavbrott.

Hon fyller snabbt i med "Sådär, då har vi värpt lite". Alldeles precis lastades hundratals ägg in i ena kyldisken. Snabbt raskar det vidare in i nästa kyldisk. Det är kallt. För den som är klädd i t-shirt nöjer man sig med att bara kika in. Mjölkvagnen lyckas Annika placera på rätt plats ändå. En vanlig arbetsdag börjar redan klockan sju på morgonen. Vardagliga rutiner drar igång genom att fylla på mejerikylen. Mjölkbilen är tidigt ute och kommer redan direkt efter sju. Efter kommer sysslor som att lägga nya order till leverantörerna och placera nya varor ute i butiken.

Annika börjar flytta på tyngre kartonger. Hon verkar inte ha några större problem med det. Ändå konstateras det att det kan bli jobbigt i längden med tunga lyft.

- När jag har ont i ryggen och benen. När man vaknar på morgonen och fortfarande har ont. Men sen när man kommer hit så går det igen. Det man inte tänker sig för när man är ung kommer däremot surt efter.

Annika verkar vara en människa av hög arbetsmoral. Under förra året hade hon knappt en sjukdag. Hon lär minnas vad en Princeask kostade 1967 men inte när hon var sjukskriven senast.

- Man går här ändå fast man har ont. Klarar man gå så gör man det. Sjuk är man när man har feber, konstaterar Annika. Hon är bestämd.

Diskussionen om rånrisken dyker upp. Annika berättar att de har blivit rånade några gånger. Man tänker inte så mycket på det mer än att man är lite mer skärpt på kvällen vid stängning. Annat var det när hon välte en hylla med olivoljeflaskor en gång. Fem liter rann ut över golvet. Lättsamt förklarar hon att det är precis sådant som hör till vardagen. På samma sätt möter hon ofta fördomar om sitt yrke. Flera som menar att hur svårt kan det egentligen vara att jobba som snabbköpskassörska. Annika vill gärna säga att det innebär ett stort ansvar med både kundbemötande och kontanthantering i hennes jobb. Annars säger hon att detta ofta är ett jobb man bara passerar igenom men att någon måste bli kvar. Och hon trivs.

- Jag har bra arbetskamrater, bra ledning och goda kunder. Det är viktigt för mig, säger Annika, som egentligen ville bli hemslöjdskonsulent när hon var yngre.

Att hon hamnade i butik och inte blev hemslöjdskonsulent tror hon sig veta varför. Hon började tidigt i butiker som sommarjobbare och har man väl fastnat i jobb är det svårt att ta sig loss, tror hon.

Nåväl, Annika Stensson i Molkom jobbar inte hela tiden. Eller, det beror på hur man väljer att se det.

- En ledig dag gör jag ingenting. Jag kör dammsugaren och tvättmaskinen. Jag kollar på TV. I trädgården är jag på sommaren, berättar Annika.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR