Eva vårdar

 20120413
_mg_4448
Eva kollar blodtrycket på en patient. Foto: Nathalie Tranberg

Det krävdes endast en veckas praktik i årskurs åtta, sedan visste Eva Berglund från Molkom vilket hennes framtida jobb skulle vara.
-Efter praktiken visste jag att det var inom det området jag ville syssla med, säger hon.


Första mötet med Eva blev som en presentation av hennes andra hem där hennes kollegor stod för att vara extra familjen. Med ett leende på läpparna visar hon runt innan hennes intresse för vården kommer på tal. I sjukvården har 50 åriga Eva i jobbat i 33 år. Hon har bott i Molkom hela sitt liv men att jobba på hemmorten är något hon inte alltid har gjort. När hon gick i årskurs åtta väntades en veckas praktik och valet av praktikplats var aldrig några problem för henne.

- Jag har alltid varit intresserad av att jobba inom sjukvården och efter praktiken visste jag att det var inom det området som jag ville arbeta, säger Eva.

Gymnasievalet beskriver Eva som ett enkelt val. Det var vårdutbildningen i Filipstad som var i fokus. Endast för att chansen att komma in på linjen var större i Filipstad än i Karlstad där utbildningen var mer populär. Efter studerandet i Filipstad under två år blev hennes första jobb på långvården på studentorten.

- Eftersom jag hade min praktik på långvården i Filipstad under tiden jag gick på gymnasiet var det smidigt och bra att jag sedan fick jobb där. Jag kände redan all personal och alla kände ju redan till mig, säger hon.

Efter elva års arbete i Filipstad förflyttade sig Eva. För första gången skulle hon arbeta på hemorten. I de nyombyggda lokalerna på Åsbacka spenderade Eva fyra år, innan hon återigen placerade om sig till ett annat arbete.

-Jag kände att jag hade gjort mitt på äldreboendet och ville söka mig ut till hemtjänsten istället, berättar Eva om varför hon valde att sluta på Åsbacka.

Eva började sedan sitt arbetsliv inom hemtjänsten på Attendo i Molkom, där hon jobbar kvar än idag. Man märker tydligt på glimten i Evas öga att när hon pratar om sitt jobb är passionen till arbetet fortfarande den samma sedan åttonde klass. Och när vi väl är hemma hos en av brukarna berättar hon att det inte finns några planer för att byta jobb.

- Jag trivs väldigt bra att arbeta inom hemtjänsten och jag känner fortfarande att detta är rätt jobb för mig.
Det fanns en del funderingar kring att plugga vidare till sjuksköterska efter studenten, men planen ändrades ganska snabbt när Eva kom in i yrkeslivet.

- Skillnaden mellan att jobba på ett sjukhus och inom hemtjänsten är att du oftast bara får ta hand om sjuka personer hela tiden. Nu får jag göra så mycket mer som t.ex. städa, tvätta vårdomläggningar med mera, fortsätter Eva sitt berättande med samtidigt som hon kollar blodtrycket på en av brukarna. Och man märker tydligt att det inte är första gången som hon gör det.

Själva vårdomläggningarna är något hon har ett speciellt tycke för. Eva åker nämligen själv ut till brukarna varannan vecka för att ta blodprov på dem och det har hon Carema att tacka för.

- Carema gjorde en gång i tiden en ansökning om en utbildning för att lära sig att kunna ta blodprov. Jag hoppade på den undervisningen och är nu en av dem på hemtjänsten som får ta blodprov på brukarna.

Vid frågan om Eva kunde beskriva en vanlig arbetsdag blev det lite svårt att formulera sig. Att arbeta inom hemtjänsten betyder nämligen att ingen dag är den andra lik, förklarar Eva men berättar att det ändå finns vissa rutiner som återspeglar sig varje dag.

- Några vardagliga grejer som vi alltid gör var och varannan vecka är att ena veckan städar vi och den andra veckan tvättar vi åt brukarna. Och det som skiljer sig är exempelvis det som vi ska göra nu.

Eva är väldigt stadig på sin hand och hon vet exakt vart hon ska sätta in nålen. Efter någon minut har hon tagit ett blodprov och brukaren verkar inte har känt något då minen är densamma som innan.

Arbetstiderna är något som också ärväldigt olika och personalen inom hemtjänsten går på ett rullande skiftschema.

- Jobbtiderna varierar oerhört mycket. Det är allt från klockan 07:00 på morgonen till klockan 21:15 på kvällen. Vi jobbar även på helgerna. Då arbetar vi två helger var sjätte vecka.

Men vad är det som gör det så värt att arbeta inom hemtjänsten?
-Det är väldigt fritt och skönt och man kan få lägga upp arbetet lite som man själv tycker och känner för. Sen är det oerhört skönt att få vara ute så mycket som det blir att man är, berättar hon.

Även fast dagens jobb var väldigt lugnt och arbetet var självständigt, som det är vissa dagar, berättar Eva på väg ut ifrån brukaren att det inte alltid är så.

- Ibland är det väldigt stressigt och det är nog en av de sämre egenskaperna med jobbet som jag kan komma på, avslutar Eva med.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR