Från Holland till Lindfors

 20120619
road631webb
Bilder: Johanna Skogman
När Molkoms Tidning besökte Lindfors i oktober förra året var cementgrunden utanför den lilla kioskbyggnaden lagd. På bara några månader har en fullskalig restaurang med både uteservering och inomhusplatser vuxit upp - Road 63
Solen skiner och utanför restaurangen Road 63 i Lindfors står både bilar och lastbilar. I köket arbetar man för fullt och jukeboxen spelar. 
Det var för fem år sedan familjen van Gelder köpte sommarhus i närheten. Hemma i Holland jobbade de som bilmekaniker och inom hemtjänsten. Flytten från Holland till de värmländska skogarna var såklart ett stort steg, men det ser familjen van Gelder inte som ett problem. 
-Varför inte? säger sonen Brian med ett leende. road632webb

Knyta sociala kontakter
Han berättar att Lindfors är väldigt annorlunda än Holland.
-Här är det mycket bättre natur, massor av trevliga människor och alla känner alla. Det är bra med förändring, förklarar han. 
Under en period 2009 arbetade de i kiosken, delvis för att knyta sociala kontakter. 
I Lindfors känner alla varandra och när familjen hörde att de förra ägarna skulle sälja kiosken bestämde de sig för att slå till. Sedan mars 2011 har de låtit bygga ut och nu är restaurangen i det närmaste färdig. Inom de närmsta veckorna väntas en även bardisk och duschmöjligheter för lastbilschaufförer.
Verksamheten blomstrar och att många områden i Värmland är avfolkningsbygder verkar inte vara något problem. Vägen mellan Filipstad och Karlstad är väl trafikerad och gästerna strömmar in och ut genom den öppna dörren. 
Måste anställa
Restaurangen ligger alldeles vid vägen och både resenärer och Lindforsbor samlas i den nybyggda lokalen. Förutom familjen jobbar även ett par anställda på Road 63. 
-Vi måste anställa, det är för mycket att klara ensam, även med administration och sådant. För det mesta är vi fem personer som arbetar. I nuläget har vi öppet till åtta på kvällen, men när baren kommer planerar vi att hålla öppet längre, berättar Brian. 

 
Grillat och husmanskost
Kiosken finns kvar och i restaurangen serveras grillat och husmanskost. Jag bjuds på en kopp kaffe och en varm stroopwafel – en slags sirapskaka som ofta äts i Holland men är ganska svår att få tag på i Sverige. Musiken spelar och gäster kommer och går. Bortsett från den omgivande skogen skulle man kunna vara var som helst i Sverige, eller till och med nere på kontinenten. 
Under jämna veckor hålls på söndagarna under sommaren mindre motorträffar vid kiosken där motorintresserade kan komma och visa upp sina fordon. 
Johanna Skogman
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR