På sjuttiotalet startade Nyeds hembygdsförening en tradition med att anordna ett rårakekalas varje höst. Nu 30 år senare kan man fortfarande avnjuta hemgjorda rårakor med fläsk och lingonsylt på hembygdsgården i Molkom.  Flera av årets deltagare har varit med sedan starten.

 Nyeds hembygdsförening hade till måndagens gubbfrukost bjudit in Britt-Marie Nordkvist, från Svenska Jägarförbunds styrelse för att prata om vargen.
- I vissa delar av Sverige är älgen på gränsen till utrotad på grund av vargen, och då blir samhällen lidande på grund av minskad älgjakt, säger Britt-Marie Nordkvist.

Text: Anna Gustafson Bild: Ida Blom

Det bjöds på berättarkväll i sockenstugan i Älvsbacka under torsdagskvällen. Sara Arámbula var på besök med sin show "Sju sorters berättelser till kaffet". Publiken bjöds på inte mindre än nio olika sorters kakor, te och självfallet – kaffe.

 Text: Sophia Jiglind

swebus1

Linje 800 har underlättat vardagen för Molkoms pendlare sedan 1960-talet.

Swebus express har trafikerat Molkom för sista gången. Linjen läggs ner och resenärer hänvisas istället till länstrafik och tåg. 
– Jag beklagar att Molkom förlorar tillgången till vår trafik, säger Christel Grip på Swebus.

Text och foto: Mimmi Lundin

Stationshuset031

Med sina optimistiska ögon har Peter Sörensen en framtidstro på stationshuset.

Kulturbevararen Peter Sörensen fick år 2009 Byggnadsvårdensföreningen nationella utmärkelse Årets Byggnadsvårdare, för sina opinionsbildade insatser. I dag håller han bland annat på med renoveringen av Molkoms stationshus, som han talar varmt om.

Text: Maurits Larenas Foto: Josef Wiklund

Uppgiftlösande förälder
Föräldrar till elever på Nyedsskolan fick under onsdagskvällen testa att lösa uppgifter på ipaden. Syftet var att lära sig mer om barnens vardag i skolan.

I veckan var det föräldrarnas tur att bli undervisade i ett av klassrummen på Nyedsskolan. Det var tid att lära sig det verktyg som elever och lärare dagligen använder sedan ett år tillbaka, ipaden. 

– Allt är samlat på ett ställe istället för att läxor och papper försvinner, säger Jenny, förälder till Julia i sjätte klass.

Text: Katri Melander Foto: Gabriel Tjulander

DSC 6118

 "Det finns inga dåliga förslag, alla idéer är välkomna" säger Hasse Ågren om idétävlingen på Molkoms fritidsgård.

Sommaren är slut och dörrarna till Molkoms fritidsgård står öppna. En tävling har precis dragit i gång för att locka ungdomarna till gården. 

– Det brukar vara trögt i början av skolstarten, vi tänkte att tävlingen skulle vara ett sätt att få igång ungdomarna. Få dem att förstå att fritidsgården är här för dem, säger Hasse Ågren.

Text: Linéa Segall Foto: Karin Jonsson

landerwebbriktig
-Förhoppningsvis står det en grävmaskin här nästa år, säger Henrik Lander 
Molkom är den ort i Karlstad kommun som har flest invånare över 65 år. Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad kommun, har en god känsla att bygget av seniorboenden kommer igång under 2014.
– Då har vi chans att få statliga pengar också, säger Henrik.
Text och bild: Daniel Rasmusson

Gubbfrukost3

I måndags var det dags för Gubbfrukost igen på Molkoms Hembygdsgård. Vildsvin var temat för dagen och Jaktvårdskonsulenten Anders Fredriksson var på plats för att föreläsa om vildsvinen.

Text och bild: Gabriel Tjulander

Tretraktorer cheva

I lördags hölls Molkoms veteranutställning i grusgropen vid Sutterhöjden. Folk från hela landet åkte dit för att under en heldag få träffa likasinnade veteranfordonsfantaster. Utställningen samarbetar med Arvika-träffen och ställer ut i grusgropen vartannat år.

Text: Ted Andreasson Bild: Gabriel Tjurander

Den 24 april hade Mera Molkom årsmöte. Där bestämdes det bland annat att Dan Helmersson fortsätter att vara ordförande i Mera Molkom i ytterligare ett år. Det bestämdes även nya medlemsavgifter som man kan se på Mera Molkoms hemsida.
Även de olika projekt som pågår i Molkom diskuterades.

Snön ligger kvar och bjuder in till lek. Snart är det sportlov för barnen i Molkom. Vi träffade några av eleverna vid Nyeds skola som berätta om sina sportlovsplaner.

Inga-May kallar Johny för snyggisen och överraskar honom med pussar framför tv:n. Han tycker att hon är den finaste som finns.  Med nästan 60 år som gifta har de delat ett helt liv tillsammans. Ett liv fyllt av kärlek. Och gnistan mellan Inga-May och Johny Åhsberg finns fortfarande kvar. 

Karlstads folkfest Rally Sweden står för dörren och intresset är stort. Besökare kommer från hela världen för att se bilarna, träffa folket och följa de höga hastigheterna. De som inte får plats i staden får söka sig utanför, även till Molkom. Natalia Holgersson har jobbat på Ängsbacka i fem år och gillar evenemanget.
– Det är väldigt roligt. De som kommer hit för rallyts skull är lite annorlunda än de som brukar besöka kursgården, skrattar Natalia.

Han kom till Sverige och Molkom 1990 och blev väl mottagen. Genom åren har det
varit en berg-och dalbana för Ali Basiri som driver butiken Antik och Design.
   – Jag har tagit ett stort beslut och bestämt mig för att utveckla företaget ännu mer, säger Ali Basiri.

Sida 1 av 11

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR