Jordskepp in för landning i Hällekil

 20111022
landningsbanaweb
Den tilltänkta landningsbanan.

En grupp eko-entusiaster vill köpa mark till en ekologisk by i närheten av Hällekil, cirka två mil väster om Molkom. Husen ska byggas enligt jordskeppsmodellen.


Utanför kommunhuset i Forshaga står ett 15-tal jordskeppsentusiaster och småpratar. Tillsammans med representanter från kommunen ska de åka ut och titta på ett område i närheten av Hällekil, cirka två mil väster om Molkom. Med Marcus Lewitzki, en av grundarna av organisationen Eartship Sweden, i spetsen vill gruppen köpa loss mark för att kunna bygga en ekologisk by med självförsörjning av el, vatten och mat.
För närvarande är det sex hushåll som har beslutat sig för att bygga och bosätta sig i ekobyn. En handlingsplan finns, och genom Earthship-organisationen ska gruppen ta hjälp av volontärer för att så snabbt som möjligt få husen färdigställda.

marcuslewitzkiweb
Marcus Lewitzki

Så funkar det
Earthships, eller jordskepp på svenska, är en typ av hus byggda helt ekologiskt. Husbyggaren använder sig mestadels av återvinningsmaterial och naturmaterial, som halm, lera och trä. I konstruktionen blandas även in icke återvinningsbara produkter, som till exempel gamla bildäck. Bildäcken fylls och packas hårt med sand och staplas sedan på varandra, ungefär som tegelstenar.

Sol viktigt
Placeringen av byggnaderna är också väldigt viktig. Eftersom i alla fall delar av elförsörjningen och värmen är beroende av solen måste husen placeras i norra änden av marken för att få så mycket sol på södra sidan som möjligt. Mot den väggen byggs ofta ett växthus, för odling av nyttoväxter året runt. Spillvärme från huset drivs via en fläkt ut i växthuset, så det håller plusgrader även på vintern.

jordskeppkonstruktionweb
Gamla bildäck packade med sand på väg att bli en vägg. Bilden är tagen under Earthship Europe Camp  sommaren 2011.
Foto: Earthship Sweden.

Självförsörjande
Väl ute i Hällekil är stämningen försiktigt hoppfull. Gruppen fylls på av angränsande markers ägare. Det är nu nästan 20 personer som beger sig upp i skogen, mot den bit som är i åtanke för det ekologiska bygget.
- Vi har tänkt oss ungefär 1500 till 2000 kvadratmeter tomt per hus, berättar Marcus Lewitzki.
På vägen passerar gruppen lite får och en inhägnad med grisar. Luften är ren och luktar jord och höst. Jordskeppsbyn kommer både odla sina grödor och hålla med egna djur. Målet är att bli så självförsörjande som möjligt.

skogspromenadweb
Under promenaden runt området.

Kräver kapital
Efter promenaden runt området återsamlas gruppen och diskussionerna blir nu mer allvarliga. Maria Lindquist, en av ägarna till de angränsande markerna, menar att de som är intresserade av att bygga måste ha ett kapital och gärna stöd av en bank innan de kan börja.

Inbjudna av Skatteverket
- Vi har blivit inbjudna av Skatteverket att komma dit och presentera vår idé. Beroende på vad de rekommenderar bildar vi antingen en stiftelse eller en förening, så att vi samäger marken och byggnaderna på så vis, säger Sebastian Strasser, kassör i Earthship Sweden.
Morgan Häggbom och Anne Hellström från Forshaga kommun menar att politikerna där är entusiastiska till jordskeppen.
- Men det blir en lång process, och ett första steg blir att ta upp det i kommunstyrelsen. Därefter ska en ansökan om förhandsbesked för bygglov lämnas in till miljö- och byggnämnden. Blir det ett positivt svar där påbörjas diskussioner om markköp med mera, säger Morgan Häggbom.Text och foto: Alexander Lindhe

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR