700 år i backspegeln

 20120206
leif-webb
Leif Widén arbetar med att ta reda på mer om
den egna gårdens historia.

I närmare 700 år har gården Norum i Molkom funnits. Ägaren Leif Widén har påbörjat en dokumentation av gårdens historia.
- Det känns fantastiskt att ha ett sådant här material, säger han om grävandet i historien.

Leif Widén är den historieintresserade lantmästaren och ägaren av Norum. Han är uppväxt på gården men bor i dag inte där utan hyr ut byggnaderna. Han kan efter att ha hittat gamla papper om gårdens ägande titta tillbaka i backspegeln på ungefär 700 år av spännande historier och olika personligheter som har huserat på Norum.

Som en föreläsning
Vi sitter i Leifs vardagsrum i villan i Molkom. Hantverkare är mitt i en renovering av köksgolvet, så det är lite stökigt. Leif bjuder på kaffe i vardagsrummet och ber om ursäkt för röran i huset. Att lyssna på hans berättelse om gårdens historia är som en högklassig historieföreläsning.
- Norum har legat i framkant på många områden genom åren. Den har varit bland de största gårdarna i Värmland, säger han.

Eget mejeri
Leif berättar ivrigt om storbönder, den stora branden, nya uppfinningar som föds på gården och såklart om när Carl von Linnés övernattade där i slutet av juli 1746. Norums lantbrukare har genom åren varit verksam på många områden inom jordbruket. Ofta har gården legat i framkant när det gäller utveckling av nya arbetsmetoder och liknande. Ett eget mejeri har funnits och gården var bland de första att gräva dräneringsdiken på sina marker.

Vill veta mer
Den senaste tiden har Leif börjat sammanställa den stora mängd information som finns om gården på olika ställen. Letande i arkiv, böcker och bland gamla foton har gett honom en översiktsbild av gården historia. Nu vill han gräva djupare i historien.
- Ju mer som det har gått att få fram, desto mer intresserad har jag blivit. Det finns massor av information och många i trakten har band till Norum på olika sätt. Tyvärr var jag inte så intresserad av historierna när jag var yngre och frågade inte pappa så mycket om det, säger han.


Text&foto: Nils Jönsson

Har du information eller berättelser om Norum? Kontakta gärna redaktionen!
redaktion@molkomstidning.se
Telefon: 0553-100 04

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR