"Ibland undrar jag vad jag gör kvar här"

 20120310
rullstol

Vårdyrket har hos vissa fått lite dåligt rykte, många tror att det är otacksamt och har dåliga arbetstider. Petra Blomqvist som jobbar på Åsbacka i Molkom är inte helt beredd att hålla med.

Det är en solig vårdag när jag beger mig ned mot äldreboendet. På avdelningen Lugnet är undersköterskan Petra i full fart med att klä på en boende, i köket står en kollega och lagar frukost - som vilken annan torsdag som helst. Frukosten serveras klockan nio varje morgon och i dag blir det risgrynsvälling från gårdagskvällens gröt. Frukosten är det enda målet som görs på avdelningen, lunch och kvällsmat hämtas färdigt från storköket. På radion som är på i bakgrunden hörs en nyhetssändning och det pratas om lite av varje medan de boende får sin medicin. En del matas och andra äter själva utan några större svårigheter.
- Här har du en sked också, säger kollegan Eva vänligt till en av de boende, jag har en känsla av att grynen kan sjunka ned till bottnen.

Varmt när solen ligger på
Till vällingen serveras juice, nyponsoppa, kaffe och smörgås. Köket har en balkong i söderläge, så det blir ganska varmt när solen ligger på. Eva drar ned markiserna.

 

mjlk

Den här dagen blir det risgrynsvälling till frukost

Några av de piggare förbereds för de aktiviteter som måndag till torsdag samt vissa fredagar hålls på våningen under i regi av kyrkan. I dag är det högläsning. Men på helgerna när det inte händer så mycket? Hur får man då tiden att gå för de boende?
- Det blir tyvärr ganska mycket Tv-tittande. När det är lite varmare försöker vi gå ut och gå med de gamla när vi hinner också, beroende på hur många som ska ha dusch, städning, tvätt och så vidare, förklarar Petra.

 

arbetsuppgifter

Inom vården har man många olika arbetsuppgifter


När de som orkar och vill är på aktiviteter kör personalen in de som är kvar på avdelningen till sina rum, börjar städa och sätter igång diskmaskinen med frukostdisken. Det bor totalt sju personer på avdelningen, så det blir en del tvätt och städning.
Vid frågan om fördelar och nackdelar med jobbet funderar Petra en stund.

Väldigt omväxlande
- Man har så många olika arbetsuppgifter, även om man gör liknande saker varje dag så blir det ändå väldigt omväxlande. Man gör allt; frukost, hygien, handlar åt de boende, man jobbar både dagar och kvällar - det är gött. Man jobbar aldrig senare än klockan nio och när man jobbar kväll hinner man ju göra en massa saker på dagen, berättar hon. Sedan finns det ju de som jobbar nätter också, men det gör inte jag.

Fått en del kritik
Carema som äger äldreboendet har som bekant under hösten fått en del kritik, men det är ingenting som märkts så mycket på Åsbacka.
- Det känns som om det händer utanför, det är ingenting jag sett någonting av i alla fall, säger Petra.
Hon gillar sitt jobb men lyckas efter en liten stund ändå komma på saker som är mindre bra.
- Det negativa skulle i så fall vara att man gör en del tunga lyft och belastar sig i konstiga arbetsställningar. Och även om jag kanske inte brukar bli så trött i kroppen är man ibland väldigt trött i huvudet också när man kommer hem. Det blir ganska mycket upprepningar under dagen.

Lägger sina scheman
På Åsbacka har man systemet med så kallade önskescheman som innebär att personalen själv är med och lägger sina scheman. Petra som jobbar halvtid har 92,5 timmar att lägga in under varje femveckorsperiod, men hon arbetar hellre på det här sättet än på en ett vanligt nio till fem-jobb där man arbetar på vardagarna och är ledig på helgerna.
- Tänk att jobba varje vardag och mer eller mindre behöva ta ledigt om man skulle till tandläkaren eller något sådant, på det här sättet är man ju ledig fler dagar i sträck också, säger hon och ler med en tekopp i handen under den korta fikarasten.

Även om Petra trivs just här skulle hon gärna hinna prova på någonting annat innan hon blir fast i Molkom.
- Ibland frågar jag mig själv vad jag gör kvar här, säger hon.

Har hästar hemma
Hennes mamma är undersköterska, på samma avdelning till och med, även om de sällan jobbar samma arbetspass. Petra som har hästar hemma övervägde att gå på Södra vikens naturbruksgymnasium men tänkte att på omvårdnadsprogrammet utbildar man sig till ett jobb - och hon visste lite vad det innebar att arbeta inom vården. Sedan blev det Åsbacka.
- Det är så behändigt, men under praktiken på utbildningen fick vi prova på att vara på lite olika typer av ställen, så jag skulle gärna testa någonting annat också. Sjukhus skulle ju vara spännande.

Mer opersonligt
Eftersom Petra bara jobbat i Molkom vet hon inte riktigt vad det skulle vara för skillnad på att jobba på gruppboende på landsbygden jämfört med i en stad.
- Man kan ju bara gissa, säger hon fundersamt.
En av kollegerna tror att det skulle kännas mer opersonligt på ett större ställe än på ett mindre.
- Här är det ju de här liksom, säger Eva och visar med handen mot de boende som sitter samlade runt matbordet i köket - några i rullstolar och några på vanliga stolar.

Inte samma vårdbehov

Petra förklarar att även om det är en demensavdelning har inte alla samma vårdbehov. Medan vissa behöver hjälp med att äta kan andra rent av gå själva. Lugnet är, som de flesta andra på Åsbacka, en låst avdelning med kod för att passera.
- De håller på att öppna en av avdelningarna som tidigare var låst, säger Petra och förklarar att det börjar märkas ett större behov av öppna avdelningar.
- Köerna till de öppna boendena har blivit längre, tillägger hon.

Vid halv tolv-tiden är Petra och Eva precis klara med städningen av ett av rummen, snart ska de hämta lunchen som serveras klockan tolv - som vilken annan torsdag som helst.

Text och foto: Johanna Skogman

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR