Skriv ut sidan

Epa ner i isvaken

 20090108

marcus_ohlson_epa_i_isvak_foto_tinapersson_3Molkomsgrabben Marcus Ohlson, 16 år, blev tillsammans med kompisen Pontus  Dahlström de första ofrivilliga vinterbadarna när de med epa-traktor körde ner i en isvak i Smårissjön sydväst om Deje.
- Vi såg vaken, bromsade, men traktorn bara gled, berättar han.


De båda killarna och Pontus flickvän satt hemma och hade inget bättre för sig. Klockan var fyra på natten och de beslöt sig för att ge sig ut för iskörning. Dock valde flickvännen att stanna hemma för att sova. På sjön fanns en bana uppkörd och isen hade varit tjock när det borrats i den tidigare. De hade kört i kanske en halvtimme, timme när de kör rakt mot en råk och far ner i det fågradiga vattnet.

- Vi tänkte inte så mycket. Bara att vi skulle ut ur bilen.
På några sekunder var kupén vattenfylld men det gjorde det även möjligt för dem att lyckas öppna dörren då trycket utjämnades på in- och utsidan av traktorn. En nyttig kunskap som han själv tror han snappat upp från någon film. Mamma Anneli inflikar att de även pratat om det några dagar tidigare och om hur viktigt det är att ha rutan lite öppen utifall en olycka skulle inträffa. Framrutan lyckades de inte sparka upp men Marcus fann lösningen.
- Jag tryckte fötterna mot Pontus säte, tryckte ryggen mot dörren samtidigt som jag drog i spaken.
Efter att de kravlat sig upp ur vaken kunde de se bakljusen från traktorn nere i det annars så kolsvarta vattnet. När ambulansen hämtade de nedkylda killarna beräknas de ha haft en kroppstemperatur på mellan 32-34 grader. Men trots det klarade de sig i stort sett utan fysiska skador.
- Marcus hand är röd på grund av frostskada men det kommer att försvinna. Det ser ut som en brännskada, berättar Anneli.
Det är en trött kille som sitter vid köksbordet och mycket energi har gått åt till att möta dagens mediauppbåd. Även om Anneli i framtiden gärna ser att sonen struntar i iskörning kommer han fortsätta att köra traktor eftersom det är hans stora intresse.
- Allt som har med motor och hjul, fastslår han.
Sedan i höst går han på Nobelgymnasisets fordonsprogram. Han och kompisarna brukar vara ute och köra, mest i trakten runt Forshaga, Deje och Kil. När isen har varit tjock har de bland annat kört på Molkomssjön. Traktorn som nu står parkerad på sjöbottnen tillhör Pontus.
- Om de får tag på utrustning kommer de försöka att ta upp traktorn i helgen, berättar Anneli.
Hon uppmanar andra som nödvändigtvis vill ut på isarna att göra det i dagsljus och att köra i kända områden. Marcus konstaterar:
- Se upp för isvakar!

TINA PERSSON
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs även: Viktigt med issäkerhet

.