Friskola till Molkom

 20121012
Nova Wegerif har i tio år haft en idé om att starta en friskola.
I maj tidigare i år anordnades därför ett öppet möte för att se om det fanns något intresse kring idén bland Molkomsborna.
    — Det dök upp så pass mycket folk att vi kände att vi faktiskt skulle kunna genomföra detta, berättar Nova.


graningeskolan
Graningeskolan kan än en gång bli aktuell för undervisning. FOTO: Erik Högberg

Projektet går under namnet Backa Friskola och är tänkt att ligga nära eller utanför Molkom. Bakom planerna står fyra kvinnor, Nova Wegerif, Malina Arp, Lovisa Lagneryd samt Maria Obed. Just nu jobbar de med att fylla i en ansökan till skolverket om att få starta en friskola. Ansökan ska vara inlämnad senast januari 2013. Sedan är det bara att vänta i nästan ett helt år innan de får svar från skolverket.
    — Under tiden ska vi fortsätta marknadsföra skolan och även besöka andra friskolor för att få inspiration till vår egen, säger Nova.

”Mera rörelseuttryck”
Skolan kommer bli en holistiks skola, vilket innebär att det kommer ges mer plats för det mentala, det fysiska och det själsliga än vad man gör i den traditionella skolan.
    — Den traditionella skolan är nästan bara inriktad på det mentala, samt lite det fysiska i form av idrott. Vi vill även ta med andra aspekter av mänskligheten, så som andlighet, känslor och mera rörelseuttryck i form av till exempel dans och yoga.

För tillfället finns det drygt 20 barn på Backa Friskolas intresselista, något som räcker för att starta verksamheten då det inte finns någon undre gräns från skolverket över hur många barn som krävs för att starta en skola.
Det är tänkt att skolan ska ta emot barn som går i grundskolan, troligtvis även förskolan då många av de intresserade föräldrarna har barn som är i förskoleålder.

”Tittar på Graningeskolan”
Det långsiktiga målet är att köpa en gård nära Molkom där man kan ha odlingar och lite djur i samband med skolan. Där ska det finnas möjlighet att bedriva utomhuspedagogik samt praktisk verksamhet. Men till en början letar de efter andra lokaler.
    — Vi har en känsla av att vi kommer behöva starta upp någon annanstans. Då tittar vi i första hand på Graningeskolan. Om Graningeprojektet blir av hoppas vi kunna använda ena huset där.

Backa Friskola är planerad att öppna höstterminen 2014.

Johan Blomquist
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR