"Bättre än förväntat!"

 20121019
alt
Maten var så god att vissa gick två gånger. FOTO Erik Högberg

Kalaset blev en smärre succé när underhållningen drogs i gång. Det var glada och pigga människor som hade samlats för kvällen och njuta av rårakor.


Det årliga rårakekalaset i Molkom började vid sju på fredagskvällen. Men redan tjugo i hade de flesta kommit och slagit sig ner vid de åtta olika borden som stod utplacerade på Hemvärnsgården. Vid ett av borden sitter Rosmarie Magnusson och hennes väninna Elsie Jhul som båda har varit med förr på rårakekalaset.
Rosmarie berättar att ett år kom det så mycket som 130 personer.
- De var en lång kö utanför som inte fick komma in.

Det pratas högt ifrån hela rummet, alla verkar trivas och stämningen varm och mysig bland gästerna. Vice ordförande Gösta Gren håller ett tal för att sätta igång kalaset. Alla tystnar och vänder sig emot mitten av rummet där Gren står. Han berättar kort om historien bakom rårakekalaset.
För cirka 100 år sedan började denna tradition, och då hölls den ute på gårdarna omkring Molkom.
 -På den tiden kallades potatis för olika namn, några sa jordäpplen andra sa päre.
Han berättar även hur potatisen kom till Sverige ifrån Peru när soldater i det 30-åriga kriget år 1618-1648 tog med sig potatisen hem. Gren fortsätter sitt potatisprat och om den regniga sommaren.
- Vi får köra med spagetti i kväll, säger han och alla skrattar till.

Rårakorna kommer fram
Efter Gösta Grens tal börjar det pratas glatt kring borden. Personalen, klädda i röd-vita förkläden, har dukat fram rårakorna, fläsket och lingonsylten som alla har väntat på.

Under tiden de flesta äter går det omkring en man som säljer lotter. Pengarna som tjänas ihop går till hembygdsföreningen och intresset är stort. De som köper lotterna har även chans att vinna priser i form av tunnbröd, blockljus, blommor eller sockerkaka.

Hembygdsföreningen håller inte bara i det årliga rårakekalaset utan det är även ett café på sommaren som lockar turister.
- Ibland kommer det bussar som kommer förbi innan de ska vidare, berättar Rosmarie.
På vintern händer det också saker. Det brukar vara julmarknad, och det är det även i år, den 9 december.

Musiken går igång
Runt åtta-tiden har alla ätit upp sina rårakor och disken plockas bort. Men det är inte riktigt dags för kaffet än, först ska det bli underhållning. Underhållningen levereras av Per-Thomas Eriksson och Ulf Adolfsson som spelar fiol och nyckelharpa respektive dragspel och gitarr. När musiken drar igång kliver några par upp för en vals. Han berättar att han en gång dansade med en manlig kollega då det inte fanns några kvinnor.
- Man blir en bättre lärare om man bejakar bägge sidor!

Alla i rummet skrattar och så fortsätter det under den närmaste timmen. Per-Thomas och Ulf bjuder på låtar ifrån jordens alla hörn, både på svenska och engelska. Många sjunger med och även de som inte gör det sitter och gungar till musiken eller håller takten med klappningar.

Fjorton låtar och en och en halv timme senare packar de båda musikerna ihop sig och lämnar Hemvärnsgården. Kvällen fortsätter med kaffe och tårta. Till sist kommer lottodragningen och sätter punkt för kvällen. Klockan är då närmare elva och alla är på glatt humör. Det blev roligare än vad de tänkt sig berättar många. 
- Det var bra, precis som förväntat, säger Gun-Britt Karlsson.

Även vice ordförande tycker att kvällen blev bra.
- Mycket bättre än förväntat, speciellt musiken, säger Gösta Gren.
Det kom cirka 74 personer till kalaset, med personalen inräknat var det 84 personer som samlades för en kväll av mat, underhållning och gemenskap.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR