De som kommer till församlingen för hjälp har oftast problem med ekonomin. Foto: Jenny Malmborg De som kommer till församlingen för hjälp har oftast problem med ekonomin. Foto: Jenny Malmborg

Kyrkan hjälper fattiga i Molkom

 20130118

Fattigdom är problem som finns överallt i världen. I Molkom är siffrorna låga. Inger Brandel jobbar som kyrkoherde på Alster- Nyedsbygdens församling och möter dagligen människor i utsatta livssituationer.
   – Det finns en del som har det knapert ställt i Molkom. Detta kan till exempel bero på att något akut har hänt eller att man har drogproblem.

 

Kyrkan finns till för att hjälpa människor i nöd. Inger berättar att de som kommer till församlingen för hjälp oftast har problem med ekonomin. Hon säger också att de som kommer och ber om hjälp får hjälp. Men det betyder inte att de får pengar i handen. Nu för tiden hanterar kyrkan inte längre kontanter, i stället ger man bland annat presentkort.
   – Förhållandena hemma och varje människas bakgrundshistoria gör att olika människor får hjälp på olika sätt. Är vi tveksamma så rådfrågar vi varandra. Vanligast är att vi ger dem presentkort på mat men i vissa fall kan vi även hjälpa till med att betala räkningar.


Det är inte alltid lätt att be om hjälp, men har man svåra problem så sväljer man stoltheten och frågar. Vill man som privatperson hjälpa till kan man gå till kyrkan som ser till att pengarna hamnar i rätta händer, berättar Inger Brandel.
   – Vi assisterar med att förvalta pengar och söker till fonder som hjälper.

I Karlstad kommun lever drygt elva procent i fattigdom. Det är nästan 2 000 barn. I Sverige är barnfattigdomen som högst i Malmö kommun med 32,7 procent och som lägst i Täby kommun med enbart fyra procent, berättar Åsa Pedersen, regionchef Väst på Rädda Barnen.
   – Inom städerna varierar barnfattigdomen mer än vad som syns när man tittar på varje enskild kommun. I Värmland sticker Eda och Storfors ut med mest vad gäller barnfattigdom. De barn som har sämst förutsättningar är de som har ensamstående föräldrar och de barn med utländsk bakgrund, säger Åsa Pedersen.


Rädda Barnen jobbar aktivt mot fattigdomen i Sverige genom att till exempel ge stöd och anordna ferieaktiviteter.
   – Det vi bland annat gör för att förhindra fattigdomen är att samla in fakta och visa för makthavarna att barnfattigdom finns och att vi måste jobba för att få bort den, säger Åsa Pedersen.

Jenny Malmborg

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR