Jakt på varg i Brattfors

 20130131

Naturvårdsverket beslutade på onsdagen att tillåta selektiv jakt på varg i Brattforsreviret. Syftet är att minska inaveln i vargstammen. I dag drog jakten i gång och i Molkom betyder det att två vargar ska skjutas.
   – Jakten ska inriktas på ett av alfadjuren och en av fjolårsvalparna, berättar Fredrik Wilde, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Nästa steg är att jaktlagen i det berörda området ska spåra vargarna för att säkerställa att det är rätt varg som skjuts. Detta kommer dock att bli svårt.
   – Just nu är det omöjligt. Det finns ingen spårsnö. Man behöver hitta alfadjuren. De är revirhävdande djur som markerar i snön med urin och krafs. Det syns inte om det inte finns snö, säger Fredrik.

Rent praktiskt går jakten till så att jägarna ringar in platsen där vargen befinner sig. De söker då efter spår av att vargen har gått in i det aktuella området men inte kommit ut. Därefter föser man vargen i riktning mot de utplacerade skyttarna.

Kritiken mot vargjakten har varit stor. Både Naturskyddsföreningen och EUs miljökommissionär Janez Patocknik är kritiska till Naturvårdsverkets beslut. Enligt Fredrik Wilde på Länsstyrelsen handlar det om ett politiskt akut beslut som grundar sig i ett massivt tryck från de som vill ha en reducerad vargstam.
   – Jakten är till för att snabbare skapa utrymme för bättre gener hos vargstammen. Under våren ska nya vargar placeras ut. Vargvalpar ska adopteras av vilda tikar som har fått en egen kull. Alltså gör den avskjutningen som genomförs nu plats för de nya vargarna, säger Fredrik.

Trots att DNA-analys av avföring redan i dag visar att vargstammen är inavlad är detta inget som syns med blotta ögat på djuren i skogen.
   – Det är inget synligt fel på vargarna nu. Men om ett par hundra år kan läget vara annorlunda. Inavlade vargars gener kan komma att försvagas och då vara oförmögna att stå emot virusangrepp. Det skulle kunna leda till att hela vargstammen dör ut, menar Fredrik.

I orörda områden som nationalparken Yellowstone i USA spelar vargen en stor roll i naturen. I Sverige finns ingen sådan vildmark kvar och vargens betydelse är mindre. Dock är vargen en toppredator med viss betydelse för ekosystemet.
   – Det finns djur i Sverige som drar nytta av vargen. Kungsörnen och järven äter av kadavren från de djur som vargarna dödat. Samma djur äter också av jägarnas slaktavfall, berättar Fredrik.

Ett av de starkaste argumenten för minskad vargstam är det hot vissa hundägare upplever. Men enligt Fredrik sker de flesta hundangrepp när hunden kommer in på vargens revir. Tvärtemot vad man skulle kunna tro så ser vargen inte hunden som mat.
   – Det är revirtänkandet som gör att vargen ger sig på hundarna. Vargar angriper även varandra när de inkräktar på rivaliserande revir. Det är så det ser ut i naturen. Naturen är ingen Disneyfilm, säger han.

Sara Johansson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR