Inga-May och Johny Åhsberg tycker om att göra saker ihop. De städar till exempel alltid tillsammans. Inga-May och Johny Åhsberg tycker om att göra saker ihop. De städar till exempel alltid tillsammans. Sara Johansson

Ett liv med kärlek

 20130214

Inga-May kallar Johny för snyggisen och överraskar honom med pussar framför tv:n. Han tycker att hon är den finaste som finns.  Med nästan 60 år som gifta har de delat ett helt liv tillsammans. Ett liv fyllt av kärlek. Och gnistan mellan Inga-May och Johny Åhsberg finns fortfarande kvar. 

 

Den 16 april 1954. Det är dans i Lindfors Folkets hus. Johny är 23 år och är där med sina vänner från Molkom. Den tre år yngre Inga-May besöker dansen med ett kompisgäng från Deje.

   – Helt plötsligt kom hon ut på trappan och då tände det direkt, berättar Johny.

 I tegelhuset på Mejerivägen dukas förmiddagsfikat fram. Kaffe i sköra små koppar mönstrade i beiget och vitt.  De hembakta bullarna på det välfyllda kakfatet går snabbt åt.

Samtalet dröjer kvar vid det första mötet. Känslorna mellan dem var ömsesidiga direkt.

   – Jag var lite blyg, men jag kände samma sak. Det blev så himla bra på en gång, ler Inga-May.

Det har gått många år sedan deras första möte. Men minnena från dansen i Lindfors finns fortfarande kvar. Johny berättar gärna vad som hände sen.

   – Vi tog en promenad ner till järnvägsstationen, börjar han.

Inga-May avbryter med ett skratt. Hennes ögon glittrar.

   – Berätta inte för mycket nu, säger hon med ett stort leende.

Efter en kärleksfull blick på sin hustru fortsätter Johny:

   – Där fick hon den första pussen!

Från den dagen var Johny och Inga-May ett par. Det blev otaliga resor mellan Molkom och Deje innan bröllopsklockorna slog i Karlstad 1956. Två år senare föddes dottern Inger och 1964 flyttade de in i det nybyggda huset i Molkom. Innan dess hade den lilla familjen bott i ett litet rum med kök hemma hos Johnys föräldrar på Kärleksstigen.

   – I ett sånt litet utrymme måste kärleken vara stark, skrattar Inga-May.

Den bruna tegelvillan har Johny och Inga-May själva byggt. Modellen på huset hade Johny sett ute på Hammarö. Han blev så förtjust i den att han bestämde sig för att bygga ett likadant till sin familj. För att dryga ut ekonomin byggdes två extra rum på nedervåningen. Meningen var att de skulle hyras ut till elever på folkhögskolan, men istället blev det två frisörskor som hyrde en del av huset. Sedan den där dagen i april har deras förhållande varit lyckligt och fyllt av kärlek.

   – Utan att skryta så har vi kommit väldigt bra överens. Klart att vi har tyckt olika om saker nån gång, annars hade det allt varit konstigt. Men vi har försökt att inte bli ovänner över dem, säger Inga-May.

   – Jag brukar skoja och säga att Inga-May och jag alltid är överens, bara vi gör som hon vill, skrattar Johny.

Paret har alltid gjort mycket ihop. Resor har varit ett stort intresse och tillsammans har de genom åren bilat runt i Europa. Det finns över 50 album fyllda med foton och minnen. Det livslånga bandet mellan makarna märks tydligt. Blickarna de utbyter är fulla av tillit. Jargongen är hjärtlig och skämten duggar tätt. Det är uppenbart att kärleken fortfarande spirar.

   – Vi är nog lite barnsliga. Det livar upp tillvaron. Och så talar vi om för varandra varje dag att vi tycker om varann. Det är viktigt, tror Inga-May.

   – När man börjar bli så här gammal så vet man inte hur lång tid man har kvar. Då måste man ta vara på varje stund, säger Johny.

De reser fortfarande tillsammans. Nu för tiden blir det kortare turer, till barn och barnbarn inne i Karlstad eller en fika med vänner i Väse.

Klockan i hallen slår tolv slag. Johny tar fram sin dagbok som han skriver i. Ända sedan 1954 har han varje dag noterat händelser, temperaturer och annan kuriosa från familjens liv. Paret är överens om att de har haft det bra tillsammans.

   – Vi har hjälpts åt. Från början hade vi ingenting. Det har varit en bra tid vi har levt i, från det vi var unga så har det ständigt blivit bättre, säger Inga-May.

   – Vi är väl från den generationen där det hörde till att hålla ihop, säger Johny.

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att medellivslängden för ett äktenskap är nio år. Runt 45 procent av giftemål slutar i skilsmässa. Inga-May har sina funderingar om varför det är så.

   – Det är allt lite knepigt det där. Kanske är det för att allt är så stressigt nuförtiden, undrar hon.

Kaffepannan kommer fram igen och det vankas påfyllning i de små skira kopparna. Johny berättar att det vackra mönstret är handmålat. De är gjorda av en av frisörskorna som hyrde rum i huset .

Johny och Inga-May har många teorier om varför just deras förhållande har funkat så bra.

   – Vi har alltid kunnat prata med varandra. Eller så är det så att vi helt enkelt är menade för varandra.

Sara Johansson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR