Fullt upp på smådjurskliniken

 20090114
klinikenGenom luften hörs ett utdraget ylande. Ett ylande som övergår till ett oregelbundet skällande blandat med enstaka pip. En vit katt trampar oroligt i en bur. Det är en vanlig dag på smådjurskliniken i Ulvsby.


Det är full fart på Ulvsby smådjursklinik. Under tisdagarna har de full beredskap med alla tre veterinärerna. Jenny Holmquist är en av dem, och hon är nu mitt uppe i en vaccination av blandrashunden Bronzo. Han är tre månader och det här är hans andra vaccination.
- Det har gått väldigt bra med Bronzo, berättar husse Kennet Johansson från Forshaga. Han blev rumsren på en vecka.
De passar även på att kolla klorna och Jenny Holmquist ger dem lite tips om hur de enklast ska klippa dem.
Just vaccinationer, tillsammans med kastreringar, är en stor del av verksamheten på smådjurskliniken. Kliniken är också utrustad med röntgen- och ultraljudsapparatur. Allt från små operationer till mer avancerad kirurgi utförs av klinikens veterinärer.

Stort upptagningsområde
Smådjurskliniken har funnits sedan 1985 och sedan 2003 är det veterinären Fredrik Kjaerstad som är ägare. Han är förutom ortoped även specialiserad inom hunden och kattens sjukdomar.
- Vi har mest hundar och katter här, men även andra smådjur som hamstrar och marsvin. De ovanligaste djuren vi har fått in är nog leguan och orm.
Deras upptagningsområde är stort, det kommer besökare från hela Värmland. Med sitt läge två mil söder om Molkom är det givetvis många just därifrån som väljer att åka hit då deras djur behöver vård. Även djur från Forshaga, Deje, Filipstad och Karlstad kommer ofta hit.
- Eftersom vi endast har öppet under dagtid på vardagar så hänvisar vi till andra djursjukhus övrig tid, säger Fredrik Kjaerstad. Det är endast i undantagsfall som vi har djur kvar här över natten.

Hög aktivitet
Korridoren mellan de olika undersökningsrummen sjuder av rörelse och aktivitet. En hund drar i sitt koppel på väg mot vågen. Någon småspringer förbi datorerna medan en annan letar information om en viss ögonsjukdom. Lite längre bort hörs en röst säga att det är dags för blodprovstagning.
Ulrika Larsson är en av de fem djursjukvårdare som arbetar här. Hon är även biomedicinsk analytiker och har ansvar över laboratoriet.
Ett provrör med blod sätts in i en maskin för analys. Efter en liten stund kommer det ut en remsa med en mängd information. Hon tycker det är skönt att kunna göra de flesta analyserna på plats och slippa den extra väntetid det tar att skicka iväg dem.
- Jag trivs väldigt bra här, säger hon. Det är kul att vara överallt, inte bara vara inlåst på ett lab.
Ute faller det lite snöblandat regn och blåsten tar tag i granens ljusslinga. Inne i väntrummet är värmen mer påtaglig. Det är inte många stolar som är lediga och även golvet är upptaget. Upptaget av de många djur som väntar på sin tur att få träffa just sin veterinär.

ANNA GUSTAFSSON
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR