Ipads medför bättre resultat på Nyedsskolan

 20130913

Uppgiftlösande förälder
Föräldrar till elever på Nyedsskolan fick under onsdagskvällen testa att lösa uppgifter på ipaden. Syftet var att lära sig mer om barnens vardag i skolan.

I veckan var det föräldrarnas tur att bli undervisade i ett av klassrummen på Nyedsskolan. Det var tid att lära sig det verktyg som elever och lärare dagligen använder sedan ett år tillbaka, ipaden. 

– Allt är samlat på ett ställe istället för att läxor och papper försvinner, säger Jenny, förälder till Julia i sjätte klass.

Text: Katri Melander Foto: Gabriel Tjulander

 

Under onsdagskvällen var skolans föräldrar inbjudna på en introduktion för att få större inblick i hur det fungerar med surfplatta i skolan. Fyra av skolans lärare samt en av de nya rektorerna var på plats för att gå igenom plattformen "It's Learning". Det är en sida att logga in på för elever, skolans personal samt vårdnadshavare. Information, prov och läxor sprids på detta vis till alla berörda. Ett enkelt sätt att hålla reda på allt som sker i skolvärlden.

Eleverna disponerar själva ipaden under studietiden och får använda den minst lika mycket på fritiden som i skolan. Appar till den får man ladda ner i den mån man vill, så länge de är gratis.

Bra att skolan är med i tiden
Responsen hos både elever och målsmän är positiv. Många föräldrar uttrycker att det är bra att skolan är med i tiden och att det verkar fungera bra för skolbarnen. De största problemen verkar vara att själva lära sig hur allt fungerar, något de hoppas få klarhet i under kvällen på skolan.

Lena som är mamma till Lars i åttonde klass är lite osäker på hur alla funktioner ska hanteras. Men hon är vid gott mod för det.
– Det är väl bara att våga fråga och pröva sig fram, säger hon.

Ipaden – ett komplement
Den nya tekniken är dock inget som ska ersätta de mer traditionella läromedlen. Ipaden ska ses som ett verktyg och ett komplement till den övriga undervisningen. Inför projektets start satte skolan upp mål som är på god väg att uppfyllas berättar Kerstin Carlvik, skolans rektor. Hon är nöjd och tycker det är bra att eleverna blir inkörda på att använda framförallt plattformen "It's Learning". Den används nämligen av gymnasieskolor i hela Karlstads kommun.

Håkan som är lärare i matematik och naturämnena är också nöjd. – Det har gått smidigt och över förväntan. Eleverna hjälper och stöttar varandra. I och med att alla har tillgång till samma teknik har det också bidragit till en bättre gemenskap och det är mer jämlikt, säger han.

Bättre studieresultat
När projektet startade för ett år sedan var tanken att årskurserna sex till åtta skulle vara med. Niorna med bara ett år skulle stå utanför. Detta med hänvisning till forskning som visat på att studieresultaten går ner det första året man inför ny teknik i skolan enligt Håkan. Eleverna drog själva i frågan och kämpade för sin sak, de ville också vara med. Så blev det och några försämrade studieresultat har det inte blivit. Istället har Nyedsskolan höjt sitt meritvärde och har efter förra året det näst högsta i hela Karlstad, säger Kerstin.

 

FAKTARUTA :Skolans mål inför projektet

 • Förbättra elevernas studieresultat och måluppfyllelse
 • Utveckla skolans lärmiljö
 • Öka elevernas vilja och lust att lära
 • Förbättra elevernas och pedagogernas digitala kompetens
 • Öka möjligheterna för en likvärdig skola

 

Håkan kopia
Läraren Håkan tror på ett samband mellan de höjda studieresultaten och niornas engagemang för projektet.

Föräldrar kopia
Fullt fokus på teknikens funktioner

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR