Problem för Molkoms pendlare

 20130923

swebus1

Linje 800 har underlättat vardagen för Molkoms pendlare sedan 1960-talet.

Swebus express har trafikerat Molkom för sista gången. Linjen läggs ner och resenärer hänvisas istället till länstrafik och tåg. 
– Jag beklagar att Molkom förlorar tillgången till vår trafik, säger Christel Grip på Swebus.

Text och foto: Mimmi Lundin

Från och med måndag lägger Swebus om tre av deras Expresslinjer till tåg, däribland linjen 800 mellan Göteborg-Falun som trafikerat Molkom i decennier och underlättat för pendlare. 

– Linjen har funnits sedan 1968 och var den första av de expresslinjer som finns i dag, berättar Lars Eriksson, busschaufför på den berörda sträckan.

Nya resvägar för drabbade

Istället inleds ett samarbete med den värmländska tågoperatören Tågab som kommer ta över sträckan. Därmed blir det andra tider och en annan linjesträckning. De hållplatser som istället kommer att trafikeras blir Kil, Kristinehamn, Storfors, Nykroppa, och Degerfors.
Jag beklagar att vissa orter, såsom Molkom, förlorar tillgången till vår trafik. Vi vill gärna erbjuda busstrafik, men tyvärr är dessa förändringar nödvändiga, säger Christel Grip, presskontakt på Swebus.

Tågab råder de molkomsbor som tidigare rest med linje 800 att ta länstrafikbuss till någon av deras stationer. Karlstad för de som ska söderut och till Nykroppa, utanför Filipstad för norrgående resenärer.

Andra förändringar är att det inte längre blir dagliga turer och att den fria tillgången till internet ombord på bussarna inte kommer gälla på tågen.
– 
Vi har frågat våra resenärer och de prioriterar hellre el-uttag, säger Lars Yngström, vd på Tågab.

"Många är missnöjda"

Gällande trafiken på sträckan berättar han att det från och med december kommer att utökas till 14 tåg per vecka. Särskilt drabbade blir de som veckopendlat till Dalarna, Göteborg och Oslo. Många resenärer är kritiska över beslutet och hur Swebus hanterat det hela. 

Enligt Lars Eriksson är stämningen även bland chaufförerna tryckt, många är missnöjda över den dåliga informationen och att det kom i sista stund.
– Det är väldigt tråkigt. Vi har vetat att något varit på gång men att linjen läggs ner fick vi veta i måndags eftermiddag, berättar han.

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR