Trehundrafemtio rårakor med fläsk och lingonsylt

 20151016

På sjuttiotalet startade Nyeds hembygdsförening en tradition med att anordna ett rårakekalas varje höst. Nu 30 år senare kan man fortfarande avnjuta hemgjorda rårakor med fläsk och lingonsylt på hembygdsgården i Molkom.  Flera av årets deltagare har varit med sedan starten.

Maud Mithander Andersson, ordförande i Nyeds hembygdsförening sedan sex år tillbaka är nöjd med uppslutningen på fredagskvällen.

-          Närmare åttio personer har kommit hit för att umgås med varandra, och för att äta rårakor med fläsk och lingonsylt, säger Maud Mithander Andersson

 Mat MT       Råkakor MT

Förberedelserna inför det årliga rårakekalaset började redan på torsdagen. Då samlades medlemmar från Nyeds hembygdsförening för att skala all potatis till rårakorna och för att duka borden.

På fredagen delades medlemmarna från Nyeds hembygdsförening upp i två lag. Ett lag stekte fläsk och det andra laget stekte rårakorna.

Maud MT       Fläsk MT

Bojan Nillson och Maud Mithander Andersson

-          Det här är ett roligt sätt att umgås på. Maten är god, men den är väldigt fet, säger Sven-Åke Elfgren, som inte har missat ett enda rårakekalas sedan starten för snart trettio år sedan.

Britt-Lis Eliasson och Lisbeth Nord har varit med sedan starten, och tycker att det är lättsamt och trevligt på de här tillställningarna. Den yngsta deltagaren heter Linda, hon är 9 år gammal, hon har ätit tre rårakor.

-          Det är inte så mycket folk i dag. Det brukar vara fullt i lokalen när det här anordnas, vi kan vara uppemot 120 personer, säger Jan-Erik Rundström som är aktiv i Nyeds hembygdsförening.

Tårta MT     Priser MT

När alla deltagare hade ätit färdigt, ställdes kaffet och gräddtårtorna med lingon fram.  Kvällen avslutades med utdelning av lotteripriser för de som hade köpt en lott i början av kvällen.

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR