Planerar medan husen förfaller

 20081215
rasar_webbadÄgaren till Älvsbacka-anläggningen har inte setts till på flera månader. Vid månadsskiftet maj-juni i år stängdes strömmen av i hela området till följd av obetalda räkningar. Stein-Erik Høgstøl säger sig trots allt ha stora planer för gamla Bäverland.

För två år sedan köpte norrmannen Stein-Erik Høgstøl gamla Bäverland i Älvsbacka för 2,5 miljoner kronor. Han besöker dock sällan området eftersom han dubbelarbetar med tidningsdistribution i Norge.
Husen på området är i dag i mycket dåligt skick. Samtliga vägar in till området, utom en, har spärrats av med nedsågade träd. Stein-Erik Høgstøl har personligen inte besökt området sedan maj i år, men uppger att han ämnar flytta tillbaka till Sverige nästa år.
- Jag har planer på att starta en hantverksby. Vi kan ha smedja, glasbruk, ateljé, drejarstudio, eller vad som helst egentligen, säger Stein-Erik som befinner sig i Norge.
Han menar att verksamheten skulle utgå från folks egna idéer och kan därför inte ge ett exakt svar på vilka aktiviteter som skulle erbjudas.

Fått förfrågan
Stein-Erik framhåller emellertid att det tar tid att komma igång med planerna. Det behövs medel som han ännu inte har. Han anser att han inte kan genomföra projektet med upprustningen av husen på området på egen hand.
- Om tio personer bosätter sig där och tänker sig starta en verksamhet så kan de söka bidrag. Och jag skulle behöva runt 50 personer som hjälper till med upprustningen.
Älvsbackas byalag tog i slutet av augusti i år kontakt med Stein-Erik Høgstøls sambo för att försöka få till ett samarbete. Byalaget ville gå ihop med ägaren och därmed kunna ansöka om bidrag för att rusta upp området, med villkoren att de skulle få använda bland annat fotbollsplanen och badplatsen. Ingenting av detta har blivit av.
- Det är fullkomligt lamslaget nu och det är olustigt. Vi vill försöka inleda en konkret diskussion med ägarna så att det kan bli en början till en nystart för Bäverland, säger Martin Edman som är vice ordförande i Älvsbackas byalag.

Stora planer
När renoveringen av husen på området är klar har Stein-Erik tänkt sig att börja med att öppna kafé, bageri och camping.
- Det har ju legat en gammal verkstadsskola där tidigare. Gamla elever är hjärtligt välkomna att komma och besöka kaféet och komma med förslag på saker som skulle kunna göras där.
Andra planer som Stein-Erik har för gamla Bäverland är att öppna ett spa, anlägga en simbassäng, och göra en stugby med runt 100 stugor.
- Jag har haft en dialog med Karlstads kommun som verkar positiva till idén om att starta en camping. Även stugbyn är de positiva till.
Ingrid Godin på stadsbyggnadsförvaltningen vid Karlstads kommun säger att Stein-Erik Høgstøl visserligen har varit på ett möte med kommunen men att inga konkreta planer diskuterades.
- Han var här för att prata om att rusta upp husen och att stycka av en del mark. Vi diskuterade vilka möjligheter och begränsningar som finns, men inga specifika planer, säger hon.

NICOLE LINDBERG
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
SOFIE BORG
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs även:
Bäverland blomstrade som mest på 1980-talet
Bäverträffen – festivalen som satte Bäverland på kartan
Det hände på Bäverträffen
Bygd med lång historia

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR