Festivalen som satte Bäverland på kartan

 20081215
Rajders MC var den lokala motorcykelklubben i Molkom på 1980-talet och hade ett 50-tal medlemmar. Under åren 1982-1984 arrangerade de Bäverträffen, som kom att bli en av dåtidens största svenska MC-träffar.

- Vi ville samla in pengar till en klubbkåk. Vi visste att Bäverland gjorde jippon så vi åkte dit och frågade om de inte var intresserade av ett arrangemang, säger Kjell-Åke Lundström, ordförande i Rajders på 1980-talet.
Klubben hade en idé: att göra en träff för både motorcykelåkare och för bilintresserade. De bestämde sig för att satsa fullt ut och försöka bli Sveriges största MC-sammankomst. Och de var inte långt ifrån att lyckas: andra året drog Bäverträffen runt 4 000 besökare.
- I klubben fanns det folk som var intresserade av både amerikanare och motorcyklar. Det visade sig vara ett lyckat koncept att dra ihop både raggare och knuttar, säger Kjell-Åke.

Dragplåster
Exakt hur många besökare träffen hade är det dock ingen som vet. Varje år hade träffen ett lockbete: 1982 var det rockstjärnan Jerry Williams, 1983 stuntmannen Aarto Nyqvist och 1984 stuntgruppen Stuntmen team.
- Vi tänkte som så att om vi ska få massor av folk ut till Älvsbacka så måste vi ha ett dragplåster, säger Kjell-Åke.
Vid den stora publiktillströmningen 1983 var kön för att betala inträde närmare tre kilometer lång. För att få in alla människor i tillräckligt snabb takt blev klubben tvungna att strunta i att ge alla besökare en stämpel. Det ledde till att ganska många plankade in på området utan att betala.

Underhållning i olika former
Förutom den stora underhållningen fanns även lokala band som Tutti Frutti Fruktband, Hacke Karlssons Experience och Blueass med i programmet. Dessutom fanns utställare av bilar och motorcyklar från hela landet på plats för att visa upp sig. Det arrangerades crosstävlingar och andra aktiviteter över hela Bäverland.
- Men det fick inte kallas tävling, så det hette att det var en crossutställning. Och vi fick inte dela ut prispengar så vi delade i stället ut en generös milersättning, säger Kjell-Åke och skrattar.

Lägga ner när man är på topp
Överenskommelsen Rajders hade med Bäverland var att vinst och varulager delades lika parterna emellan. Bäverland stod för lokaliteterna och Rajders för folket. Cirka 80 funktionärer fanns på plats för att hjälpa till under de tre dagarna som festivalen varade. Vinsten av tre års Bäverträffar för Rajders del blev i slutändan runt 100 000 kronor som användes till att köpa klubbstugan. Den sista Bäverträffen hade uppskattningsvis runt 3 000 besökare.
- Sista året insåg vi att medlemmarna i klubben och antalet funktionärer inte var tillräckligt många för att dra runt något sådant här. Vi beslutade att vi skulle lägga ner när vi var på topp, så att folk kunde komma ihåg oss som något roligt i stället för att det skulle vara igång tills det självdog, säger Kjell-Åke.

NICOLE LINDBERG
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs även:
Det hände på Bäverträffen
Planerar medan husen förfaller
Bäverland blomstrade som mest på 1980-talet
Bygd med lång historia

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR