Chattsidor och mobil - mobbarnas verktyg

 20090527
— Vi har nolltolerans mot all form av kränkning men det vore förmätet av mig att säga att det inte förekommer, säger Per Hallén som är en av tre rektorer på Nyeds skola.

Skollagen är tydlig när det gäller arbetet för att varje människas egenvärde ska respekteras. Rektorn är den som har det övergripande ansvaret för att det finns en handlingsplan mot kränkande behandling. Men samtidigt säger även lagen att alla som arbetar på skolan har ett gemensamt ansvar för att upprätthålla arbetet. På Nyeds skola finns två så kallade trygghetsteam som arbetar för att göra skolmiljön lugn och trygg för alla elever. I den grupp som arbetar med högstadieeleverna ingår tre lärare, en planvärd och en kurator.
— Om man som personal, elev eller förälder anmäler ett ärende blir det alltid en utredning, säger David Larsson som ansvarar för elevhälsan.
När någon utsatts för vad som uppfattats som kränkande behandling förs ett samtal om vad som inträffat. Den eller de som utsatt någon kallas också till enskilda samtal för att konfrontera problemet. Inom en vecka görs en uppföljning om hur situationen utvecklat sig. I enlighet med den likabehandlingsplan som skolan antagit rings även de inblandades föräldrar upp. Men som David Larsson ser det kan konflikter lösas utan att ärendet behöver gå till trygghetsteamet.
— Alla på skolan har ett ansvar att ingripa. Men en del ärenden kräver mer jobb, förklarar han.

Mobbning via mobil
Under året genomförs enkäter bland eleverna för att undersöka vad de anser om tryggheten och arbetsmiljön. De senaste resultaten är från i vintras och 93 procent av eleverna deltog. Av dem svarade 91 procent att de antingen sällan eller aldrig blir illa behandlade av andra elever. Men de konflikter som finns bland eleverna uppstår inte bara i skolan. De flesta blommar upp på fritiden genom användande av chattsidor och mobiler men som David Larsson ser det blir skolan den arena där problemen ska redas ut. Även Per Hallén har uppmärksammat den svårigheten.
— Konflikter uppstår utanför skoltid, framför allt på sommaren. Så när eleverna återkommer till skolan finns det en konflikt och vi vet inget om det och får börja rota i det hela, säger han.
Med anledning av detta ställdes en fråga om någon utsatts för kränkning, mobbning, hot eller liknande via mobil eller chattsidor och där svarade åtta procent att de varit med om det, varav två procent utsattes ofta.

Positiva förebilder
Förutom trygghetsteamet finns Friends som är skolans kamratstödjare och David Larsson ser en stor nytta i att eleverna själva får ta ett större ansvar för allas trivsel och välmående. 
— De blir positiva förebilder och det minskar spelutrymmet för trakasserier och mobbning, säger han.
Men överlag anser inte de båda rektorerna att dålig ordning skulle vara ett utmärkande drag för Nyeds skola.
— Men det finns säkert bitar vi kan bli bättre på, säger Per Hallén.

Text: TINA PERSSON
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Läs även:  MT granskar Nyeds skola 
I morgon följer den sista delen i MT:s artikelserie om Nyeds skola: Mindre skola - mindre mobbning
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR