Skäller på Gud ibland

 20091018
inger1webben
                                                           Bild:Helena Bengtsson
Kyrkoherde Inger Brandel har varit aktiv inom FNL-rörelsen och hon skäller på Gud om det behövs. Hon planerar att göra om trädgården hemma i Älvsbacka till terapiplats då hon går i pension.
- Jag arbetar efter mottot att göra det heliga vardagligt och vardagen helig, säger hon.
 
Den lilla sakristian i Nyeds kyrka värms upp av några solstrålar som letat sig in genom ett fönster. Det luktar som det gör när man har varit bortrest och öppnar dörren till huset för första gången.
Kyrkan med den spektakulära inredningen och utsidan har en unik historia bakom sig. De som bor här i trakten kanske redan känner till att kyrkan är den tredje kyrkan på samma plats. De två föregående kyrkorna brann ner 1643 och 1702. Det var ett blixtnedslag som orsakade de båda bränderna. Men skam den som ger sig, den tredje och nuvarande kyrkan har klarat sig hittills.
nyeds_kyrkawebben
Nyeds kyrka avviker såväl historiskt som utseendemässigt.
                                                           Bild:Helena Bengtsson
Inger Brandel, 57 år, har arbetat som kyrkoherde i Alster- Nyedsbygdens församling i sju år nu. Hon arbetar förutom i Nyeds kyrka också i Alster och Älvsbacka. Jämfört med de tio år Inger arbetade i Arvika, ensamstående med två tonårsdöttrar, så är det inte många som kommer fram privat och pratar.
- Jag är ganska anonym här i Molkom, säger Inger.

Trädgårdsterapi

Tillsammans med sin nuvarande man bor hon i ett hus, som tidigare varit affär, i Östanås i Älvsbacka. De hjälps åt att renovera det 300 kvm stora huset och försöker att göra så mycket som möjligt själva. Hon berättar att om inte hon hade gjort valet att bli präst så hade hon förmodligen arbetat med ett av sina andra stora intressen. Som råkar vara just inredning. Den stora trädgården på ett hektar är tänkt att i framtiden fungera som terapiplats åt människor som behöver rehabilitering. Inger har gått en kurs inom trädgårdsterapi och då hon går i pension ska hon försöka att förverkliga planerna. Att flytta kommer inte på fråga.
- Älvsbacka är det nittonde stället jag bor på så jag tänker inte flytta. Här är så vackert.
ingerorgelwebb
                                                          Bild: Helena Bengtsson
Inger är inte uppvuxen i ett kristet hem, snarare tvärtom. Under gymnasietiden var hon mycket aktiv inom FNL-rörelsen, som protesterade mot USA: s krigföring i Vietnam. Efter gymnasiet sällade hon sig till skaran av "gröna vågare", storstadsbarn som flyttar ut på landet, och bosatte sig i sommarstugan i Järnskog utanför Arvika. Där kunde de existentiella funderingarna redas ut och det var där Inger kom till tro. Många olika sekter och mindre sammanslutningar drog i Inger och då hon slutligen valde att gå med i missionskyrkan var det många som menade att hon svikit dem.

Skäller på Gud
Inger berättar saker som kanske inte är vanligt att en präst i Svenska kyrkan gör. Till exempel sticker hon inte under stol med att hon då och då varit förbannad på gud och ger ett exempel
- Jag blev förbannad på Gud för att han inte kunde hålla min yngsta dotter frisk då jag studerade. Då var jag inte nådig.
Inger ber till Gud om hjälp, hon tackar Gud och hon skäller på Gud.
- Mitt liv har inte gått som en dans på rosor och jag vill kunna relatera till något som är större än mig själv. Det finns en annan dimension i livet än det fullt påtagliga.

New age
Inger är inte heller främmande för den nyandliga rörelse som fått allt fler anhängare, den så kallade new age-rörelsen. Den har vuxit fram vid sidan om den traditionella kyrkliga rörelsen och många människor söker sig till den i stället för Svenska kyrkan. Då Inger arbetade i Arvika befann hon sig mitt emellan New Age och svensk kyrklighet. Hon kom i kontakt med den keltiska andligheten vid ett besök i ett vänstift i England. Den innefattar mycket skapelse- och kvinnoteologi.
Nyeds kyrka har även inlett ett samarbete med Ängsbacka i Molkom, vars kurser kan sägas beröra new age. De anordnar sedan drygt ett år tillbaka gudstjänster tillsammans.
- Mycket som har med naturens förankring att göra, till exempel meditation, har funnits inom kristendomen men inte stannat kvar.
- Det kan bero på att kyrkan har missbrukat sin makt över människor. Jag vill inte utöva den makten på det sättet, säger Inger.

Meningsfulla högtider
Det som är mest givande med arbetet som kyrkoherde innefattar möten med människor.
- Att döpa och viga är otroligt stimulerande. Även begravningar för det är väldigt meningsfullt. Man får vara en del av människors högtid. Det var fantastiskt att få döpa min makes dotterdotter i Alsters kyrka.

Utanför kyrkans stillhet tar höstvinden tag i håret på Inger, men hon ler lika obekymrat. Att allt fler går ur Svenska kyrkan kan hon till viss del förstå. Till exempel yngre människor som av arbetslöshet och ekonomiska skäl tvingas gå ur. Men hon menar att man bör vara medveten om att det får konsekvenser.
- Om fler går ur har vi snart inte möjlighet att behålla våra kyrkor. Det är medlemspengar som betalar dem. Samtidigt så måste alla tänka efter vad som är relevant. Om det känns viktigt med dop och vigslar, ja då måste man ta ansvar för det.

Det är synd att folk inte kommer på gudstjänster. Men då försöker vi i kyrkan komma till dem istället. Vi samarbetar till exempel med föreningar och till viss mån företag i våra konfirmandgrupper. Vi försöker finna forum för att hitta det som är viktigt för människor.
                                   Text och bild: Helena Bengtsson
Namn: Inger Brandel.
Ålder: 57 år.
Yrke: Kyrkoherde.
Intressen: Husrenovering och trädgården förutom familjen.
Senast lästa bok: Lyssnar på böcker i bilen. Just nu Näckrosträdet av Elsie Johansson.
Favoritbibelord: "Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan..."

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR