Han tog sista andetaget

 20091206
I början av året körde Marcus Ohlsson ner i en isvak. Trots det fortsätter han att hålla på med traktorer.
- Det är en sorts gemenskap man får genom traktorer. Hade jag inte haft A-traktor hade jag nog inte känt alla som jag känner idag.
marcus2 
Marcus stora passion är fordon. Han läser fordonsprogrammet på Nobelgymnasiet i Karlstad. Foto: Dardana Hermansson.

EPA- och traktorintresset är stort i Molkom. Bara i Marcus umgängeskrets är det mellan 10-12 personer som har en egen traktor.
- De flesta jag umgås med har en. Man måste ha bil när man bor så här.
Med stor entusiasm som kan få vem som helst att tagga till berättar Marcus om sitt stora intresse för bilar som funnits där så länge han kan minnas.
- Jag hade stort bilintresse över huvudtaget och bil får du inte köra förrän du är 18 år. Jag har alltid velat ha traktor så när jag var tretton började jag titta efter en.
Marcus skaffade sin första A-traktor när han fyllde 16 år - ett alternativ till att ha en riktig bil. Nu är han 17 år och redan inne på sin tredje.

Vad är egentligen en EPA-traktor?

- EPA och traktor är olika grejer, säger Marcus kaxigt, som att det vore självklart för alla att veta om. Det märks tydligt att han är en mästare inom ämnet.
EPA: n är ganska sällsynt. De får vara tvåväxlade och gå hur fort som helst, men man får bara köra i 30 kilometer per timme. De måste besiktigas en gång om året och hjulavståndet måste vara kortat.
- A-traktorer är som vanliga bilar nästan. De måste ha två växellådor så att de ska kunna dreva ner farten till 30 kilometer per timme på maxvarvet. Det är egentligen dragfordon från början, så det måste vara flak på dem.
Gemensamt för EPA och A-traktorer är att registreringsnummer endast behövs på traktorns front och att de alltid bara har en stolsrad, i framsätet.
De körs av ungdomar mellan 16-18 år men om man sysslar med jordbruk eller liknande kan man få dispens på att köra traktor redan vid 15 års ålder.

marcus_3

Marcus nuvarande traktor. Foto: Dardana Hermansson.


Gemenskap genom traktorer
Trots det stora traktorintresset finns ingen traktorklubb, men Marcus verkar inte besviken över det.
- Alla som har A-traktor vet man ju vilka de är. Det är en sorts gemenskap man får genom traktorer. Hade jag inte haft A-traktor hade jag nog inte känt alla som jag känner idag. Vissa hade man nog aldrig träffat.
När vännerna träffas är de ofta ute och åker eller 'grejar lite' med traktorerna. De brukar åka till småställen runtom, som till exempel Forshaga, Kil och 'kanske Sunne någon gång'.
- Det blir inte så jättelångt man åker med en traktor, säger Marcus med lite ironi i rösten samtidigt som han viftar bort en fluga från sin Calzone.

Traktorn som gick genom isen

Tid och rum blickas bakåt till den sjätte januari 2009. Marcus befann sig hemma hos sin vän Pontus Dahlström vid Smårissjön i Deje. Snart skulle de möta sitt livsöde.
Marcus ansiktsuttryck utstrålar en känsla av ängslan. Som att han tvingas återuppleva ett förträngt minne som han helst inte vill men ändå känner sig tvungen att prata om. Han pustar ut.
- Vi satt hemma hos honom då, kunde inte sova. Så då tänkte vi att det kunde vara kul att gå ut på isen och sladda litegrann.
Vid tretiden på morgonen begav de sig ut på Smårissjön med Pontus EPA.
- Vi var ute på isen och åkte. Vi hade väl kört en timme i alla fall. Sen ser vi något svart framför oss. Sen såg vi att det var en vak. Och sen bara gled vi ner.
Marcus ser ut att vara långt borta i sina tankar. Som att han har förts tillbaka till ögonblicket när tragedin inträffade. Han ser chockad ut, nästan som att han först nu har förstått vad han har varit med om.
- Vi tittade på varandra och sedan var vi bara därnere.
marcus_5
Marcus berättar om bilen som blev alltmer vattenfylld av det tre grader kalla vattnet och hur han kämpade emot att drabbas av panik.
- Jag såg vattnet åka upp och tog sista andetaget. Då dök jag ned, satte mig i sätet och tryckte fötterna mot Pontus säte. Jag tryckte ut dörren med ryggen samtidigt som jag drog i spaken. Sedan simmade jag bara uppåt.
Varför han lyckades ta det så lugnt vet han idag fortfarande inte men han tror att han har snappat upp mycket från tv i samspel med ett sunt förnuft.
- Jag tänkte att om jag får panik går det ännu mer luft där.
När han kommit upp till vattenytan och trodde att det nu skulle vara över insåg han att han hade glömt något - Pontus.
- När jag kom upp såg jag att Pontus inte var där. Jag började undra vart han var och kollade runt, men sen kom han upp efter mig, genom bildörren.
Utan hjälp från någon annan tog de sig upp på land.
- Det var kallt. Kläderna frös ju till is. Sen stod vi bara där och såg baksidan på traktorn som åkte ner. Vi såg hus, men det var sommarhus, så vi visste att ingen var där. Vi var tvungna att gå två kilometer.
Överlevnadsinstinkten gjorde Marcus till en kämpe som kom att rädda de båda. Trots att de höll på att förfrysa ute i den tretton grader kalla luften, försökte Marcus intala Pontus att det var viktigt att inte ge upp.
- När vi kom av sjön på stranden sa han: Du, jag orkar inte mer. Men jag sa: Hörru, nu ska du med! Det var bara att vi skulle dit, så var det bara.
De hade tur att en väns pappa som bor på Småris hade sett vad som hände och snabbt kunde kalla på ambulans. Ändå tog det 45 minuter innan den var på plats. På sjukhuset fick de stanna i någon timme, där de möttes av föräldrarna.
- Så fort vi blev varma blev det väl bra, men jag förfrös fingrarna. Så fort jag rörde något gjorde det ont. Efter ungefär en vecka var det borta.

Vill fortsätta med traktorer
Idag mår Marcus bra och trots att händelsen vid isvaken har kommit att påverka hans liv har han aldrig tvekat en sekund över att fortsätta hålla på med traktorer.
- Det blev ingen skillnad på det. Jag ville fortfarande fortsätta. Men jag kanske ska vara lite försiktigare när det gäller sådant där.
När han får frågan om han skulle tänka sig köra på isen igen svarar han utmanande:
- Vi får väl se.

Dardana Hermansson

EPA: n efter isvaksbadet. Den ska rustas upp för framtida användning. Foto: Marcus Ohlson

På liv eller död

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR