Mariann Berggren:Direkt från Egypten

 20110131
mariann
Bild: Mats Dahlman
Torsdag 11.50
"Egypten töms verkligen på turister"
Molkomsbon Mariann Berggren befinnner sig just nu i Hurghada i Egypten. Hon kommer från och med nu att rapportera direkt till Molkoms Tidning via sms. Hon går på journalistlinjen på Molkoms folkhögskola.

Torsdag 11.50
Nu står vi i kö på en hysterisk flygplats, det är människor överallt som ska flygas hem. Egypten töms verkligen på turister.
- Very, very sad, säger vår taxichaufför.
Under  morgonpromenaden i Hurghada såg vi bara någon enstaka turist. Internet har börjat fungera igen och de tomma bankomaterna fylls på med pengar.
Jag talade med en apotekare som gav oss en sista uppdatering om läget.  Enligt honom har Mubarak låtit polisen skjuta fem människor och trycket utifrån ökat på att han  måste avgå, vilket apotekaren också tycker. Han påstår att de flesta i Egypten vill detsamma. Jag påpekar att de flesta jag talat med vill att han ska sitta kvar.
- Det är bara folk här i Hurghada som vill det, svarar han. De vet inte så mycket och de lever ganska bra på turismen.
Veckan härnere har varit minst sagt annorlunda men jag är glad över att ha varit här och fått tagit del av detta. Vi har träffat många egyptier och fått höra fascinerande livshistorier och lärt känna många människor som är stolta över sitt land och som tror på en bättre framtid.
Det har varit som att läsa fler bra böcker samtidigt.
Mariann Berggren

Onsdag 19.29
Det sista vi hörde från egyptisk TV är att en dött och 300 skadats vid bråken i Kairo idag. Det är också fortsatt lugnt ikväll.
Verkar som om allt tagit en annan vändning som få väntat sig, förutom vår vän Mahomad på hotellet.

Onsdag19.05
Har gått runt och pratat med folk som bor och arbetar i turiststaden Hurghada. De flesta verkar nu vara eniga om att Mubarak bör sitta kvar till nästa val i höst. Hans tal till folket i TV tycks ha påverkat många
- Jag äger inte mycket, men jag har sovit gott de senaste 30 åren. Men de senaste nätterna har jag inte sovit alls. Vi vill ha demokrati, men Mubarak behöver inte gå. Han lyssnar nu, säger Farrag som äger en liten souveniraffär.
Så här i Hurghada tycks det ha vänt. Det har hängts upp stora egyptiska flaggor på gatorna.
- Om ni är här på fredag så kommer ni att se att det firas i hela Egypten och att Mubarak är kvar och att allt är över.
Många kommer ett få stänga sina butiker och restauranger nu när det inte kommer fler turister. Jag undrar hur de känner för det?
-Vi är upprörda men det är okey. Vi kommer att leta efter andra jobb nu under tiden.
Det har verkligen vänt här. Många är nu upprörda över bråken i Kairo och hur omvärlden ska uppfatta att det egyptiska folket slåss med varandra.


22.10
Här är lugnt. Var man än är så följs det som händer på TV. På uteserveringar, hotell och restauranger, alla säger samma sak. "Mubarak has to go!"
Var hos frisören i eftermiddag, även där var TVn på. Han nynnade samma ramsa, tog ibland en paus och frågade på engelska "Vad tycker ni? Måste Mubarak gå?" Ja, svarar vi och han upprepar ramsan.
Nöjd nynnar han vidare och fortsätter att klippa.
Killen på hotellet, Mahmoud Elshafey berättar att ungefär 200 män har varit ute på gatorna här i Hurghada idag. Det var två läger, ett för och ett emot Mubarak. Inget bråk, de hade plakat och båda grupperna fick framföra sina argument. Tyvärr så missade jag det men å andra sidan har UD uppmanat oss att hålla oss ifrån demonstrationerna och större folkmassor. Mahmoud är den ende vi träffat som inte vill ha bort Mubarak. Han tycker att folket missat att han också gjort bra saker. "Vi har t ex inga krig här", säger han. Han tror att Mubarak kommer att lyssna på folket nu och gör de förändringar de ber om. Arbete, rätt till sjukvård, tycker han själv är viktigast.
Mariann Berggren

13.05
De jag talar med säger alla att det är idag det ska ske.
"Alla hatar honom, han måste bort!" säger de flesta jag pratar med. Det finns också oro över vad som ska hända om han avgår. En man som jobbar på mitt hotell tycker inte att han ska avgå utan att han ska få vara kvar och att det utlyses nyval.
När jag talar med människor om vad som händer vill de först inte säga något utan vill bara försäkra oss om att det inte är farligt för oss att vara här. När de märker att jag är genuint intresserade går det knappt att få stopp på dem. De berättar om orättvisor, fattigdom och korruption. "Vi vill inte ha en massa pengar", säger mannen på vårt hotell. "Vi vill bara kunna leva"
Ingen jag pratar med är upprörd eller högljudd utan berättar lugnt att de fått nog nu. Jag fascineras av deras styrka. De vill verkligen det här men vill samtidigt att det ska gå fredligt tillväga. "Vi hoppas att inte "the bad people" förstör"
" Egyptier är ett starkt med fredligt folk", säger hotellmannen samtidigt som han knyter nävarna för att visa sin styrka. Enda gången han tyckte det var obehagligt var när jag berättade att det inte fanns någon polis. "Plundrare har ju en annan agenda än demokrati", säger han.

12.30.
Lugnt just nu i Hurghada men man märker på flera sätt att det är oroligt. Internet stryptes i fredags. Lördag var mest oroligt. Rykten gick att polisen hade blivit utplånad och folk var ute på gatorna hela natten, rädda för plundring av "the bad people".
På söndagen kom stridsvagnar och militär som nu står runt Hurghada. Vi fick också meddelande om utegångsförbud mellan 16-08. Många är ute ändå, både turister och egyptier. Igår började flera bolag flyga hem sina resenärer så det töms fort på folk. Och det var ganska öde på restaurangerna igår kväll.
I morse var det ovanligt tomt även på egyptier. Många har begett sig till Kario eller Alexandria för att demonstrera. Fler skulle vilja åka, men de tar sig inte dit. Fullt på alla bussar och tåg. En del vågar inte åka för de är rädda för att förlora sina jobb.
Mariann Berggren, Hurghada
FN beräknar att minst 300 personer har dödats i Egypten och minst 3000 skadats under oroligheterna i Egypten.
Över en miljon människor är ute på gatorna i Kairo och Alexandria och fler strömmar till. Inga dödade och skadade därifrån har rapporterats.
Bo Levin


 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR