Hemma igen från Egypten

 20110203
egyptenmilitar
Bilder: Mariann Berggren
Känns märkligt att läsa de svenska löpsedlarna och hur dramatiskt allt beskrivs. I Egypten fick vi nyheter från två håll, både nationellt och internationellt.

Vi umgicks och pratade också med människorna vars framtid det handlar om. Så jag vågar nog påstå att det är en liten grupp människor som får uppmärksamhet och ställer till problem i Kairo. Det bor 87 miljoner människor i Egypten, och 7 miljoner bara i Kairo. Men all uppmärksamhet är bra, för det finns trots allt över 80 miljoner människor i Egypten som längtar efter frihet och ett drägligare liv men som fredligt demonstrerar runt om i landet.
egyptenkaf

Kämpar för att överleva
Människorna i turistområdena har det kanske lite bättre, de har möjlighet att få dricks, men även i Hurghada kämpar folket för att överleva. En normallön är mellan 300-800 kronor i månaden. Mahmoud Elshafey på hotellet är högavlönad och tjänar 2 300 kronor. På det försörjer han fru och två barn. De bor i en liten lägenhet och har en hyra på 800 kronor i månaden. Blir de sjuka finns inte så mycket de kan göra för ingen har råd att gå till doktorn. Var femte år får de lite extra påfyllning i sin kassa. Då är det val och de som vill in eller sitta kvar i Parlamentet hälsar på och köper deras röster. De kan få mellan 300-500 egyptiska pund för varje röst. En månadslön är svårt att säga nej till.

sooldattrott
Folk blev rädda
Eftersom vi bara köpte en flygstol och bott i den äldre delen av Hurghada har vi inte träffat så många svenskar. På hemvägen igår fick jag tillfälle att prata med några om hur de upplevt det som händer. Vissa säger att de inte märkt något av oroligheterna. Flera hotellkomplex är väldigt stora och allt som behövs finns på hotellområdet så gästerna håller sig där. När jag frågar om de sett att militären är på plats höjer de på ögonbrynen förvånat. Men det finns de som upplevt det närmare.
- I går kväll kom ett demonstrationståg utanför vårt hotellrum. Då blev folk rädda och vi fick inte gå ut från hotellet, säger Göran Skogman från Väse
Ett annat par i incheckningskön, som bott på samma hotell, berättar att butikerna stängde och en av deras städare kom tillbaka blodig.
inga_turi1

Förtryckta i 30 år
Men de flesta tycker som vi, att de inte känt av oroligheterna så mycket och är överraskade hur vänliga och hjärtliga folket är.
- Vi har varit förtryckta i 30 år, men vi är ett stolt och starkt folk som har tålamod. Vi vill inte bråka och kan leva på bröd och vatten i väntan på vår frihet, sade Mahmoud Elshafey till mig en kväll när vi satt och pratade.
tomtps1

Text och bild: Mariann Berggren
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR