Fredrik siktar mot Silverstone

 20130122

Att tävla på en av världens mest berömda racingbanor med en bil han själv varit med och byggt. Det är vad Molkomsbon Fredrik Strömner, 21, drömmer om.
   – Att tävla på Silverstone vore helt otroligt, säger han.

Fredrik Strömner är mest känd för sina insatser på innebandyplanen. Den hårdskjutande centern, som har meriter från division 2, är närmare bestämt en viktig kugge i hemmaklubben SK Örnen. Men det är inte bara på innebandyplanen han uppnår bra resultat. Han studerar till energi och miljöingenjör på Karlstads universitet och skolan går bra den också. Just nu håller Fredrik på med ett stort, arbetsamt men mycket uppskattat projekt.
   – Projektet heter Formula Student och vårt företag heter Clear River Racing. Det är en ingenjörstävling för universitet från stora delar av världen. Man bygger en öppenhjulig racingbil och tävlar med den, förklarar Fredrik.
   Han fortsätter:
   – Tävlingen består av två moment. I den statiska delen presenterar man bilen, designen och kostnader. I den dynamiska delen kör man fyra olika moment där bland annat accelerationstest och endurance ingår. I endurance testar man bilens uthållighet.
   Det speciella med tävlingen är att den arrangeras på Silverstone i England. Silverstone är en av världens mest klassiska och berömda racingbanor. Det var till exempel här den första Formel 1-deltävlingen kördes 1950. I dag är banan värd för deltävlingar i prestigefyllda serier som Formel 1, GP2 och Moto GP.

 

"Skulle vara otroligt"
Antalet sökande till Formula Student brukar vara aningen högre än antalet tävlande. Men Fredrik är optimistisk.
   – Karlstads universitet har kommit med varje år sedan de började med det här. Så det ser ljust ut.
Förra årets bil hade en topphastighet på 160 kilometer i timmen och accelererade upp till 100 kilometer i timmen på fyra sekunder. Årets bil lär notera något liknande.
Hur skulle det kännas att köra med bilen på Silverstone?
   – Det skulle vara helt otroligt. Jag älskar att köra bil och jag älskar när det går fort. Och på vissa av momenten kommer det gå fort.
   Fredrik fortsätter:
   – Formula Student var faktiskt en av anledningarna till att jag sökte till Karlstads universitet. Förra året blev det aldrig så att jag sökte om en plats i projektet. Så nu, inför tredje året, tänkte jag att nu ska jag verkligen försöka komma med.
   Fredrik pendlar i stort sett dagligen mellan Molkom och universitetet.
Hur tror du det är att köra på Silverstone jämfört med vägen mellan Molkom och Karlstad?
   – För det första finns det inga fartkameror på Silverstone, skrattar Fredrik.

Hoppas få köra
Clear River Racing består av en trupp på ungefär 35 studenter. Kruxet är att varje universitet bara får ställa upp med fyra förare plus en reserv i tävlingen. Resten får hänga med och heja och ägna sig åt andra uppgifter inom teamet. Lyckligtvis för Fredriks del så är han fortfarande med i leken inför de sista uttagningarna.
   – Vi hade en gokartuttagning i Trollhättan och där var jag bland de åtta som gick vidare. Det är hård konkurrens. Jag hade den femte eller sjätte bästa tiden på gokartuttagningen. Det ska bli spännande att se hur det går nu.
   Molkomsbon berättar att Karlstads universitets bästa placering i Formula Student är en 15:e plats.
   – Så vi har lite att leva upp till. Förra året skar motorn i slutet av tävlingen tyvärr och då blev det en 29:e plats. Chalmers vann förra året, det var kul att ett lag från Sverige vann. Men i år ska vi försöka slå dem.
   Samtidigt som Clear River Racing är resultatinriktat och motiverat menar Fredrik att tävlingen inte är allt. Han hoppas och tror att 3-7 juli, då tävlingen avgörs, blir en härlig upplevelse rent allmänt.
   – Det blir väldigt häftigt oavsett om man kommer med som förare eller inte.  Vi bor på camping i en vecka och de säger att det ska vara bra stämning.

Fixade vingarna på bilen
Clear River Racings tidigare modeller har inte haft några fram- eller bakvingar. Det har årets modell. Mannen som designat vingarna är stolt och heter Fredrik Strömner.
   – Det är första året vi har vingar på bilen. Det blir oerhört häftigt att se dem vare sig man tävlar eller inte. Det är kul att vi har med lite nya grejer så att vi inte bygger samma bil som förra året.
Hur långt har ni kommit?
   – Vi är färdiga med 3D-ritningen nu och jag tycker den ser riktigt fräck ut. Nu kommer det snart börja hända grejer på tillverkningssidan. Vi bygger så mycket vi kan själva.
   Fredrik berättar att bilen blir en blandning mellan en Formel 1-bil och en gokart.
Vad har du själv för vana när det gäller att bygga bilar?
   – Inte jättemycket mer än att man är med och reparerar hemma ibland. Det är mest på legonivå, skrattar han.

"Säsongen har varit sådär"
Vad gäller innebandyn var avancemang till division 4 Örnens målsättning inför säsongen.  Men med bara fyra matcher kvar av säsongen har Molkomlaget tio poäng upp till Lesjöfors/Filipstad IBK U, som just nu ligger på kvalplatsen. LIBK U har dessutom en match mindre spelad.
   – Säsongen har väl varit sådär. Det har varit kul för att vi är ett gött gäng som spelar tillsammans. Sen är det synd att det inte har gått så bra matchmässigt. Vi har haft lite otur.
Vad hoppas du på under resten av säsongen?
   – Det är väl att vinna de sista matcherna och att kanske hoppas på ett mirakel vad gäller kvalplatsen. Men det ser ju väldigt mörkt ut, tyvärr. Egentligen får vi hoppas på nästa säsong, att vi går upp då.

Dennis Pavlovic

    

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR