Vägras inresa till Vitryssland

 20110908
Kenny Svensson som skulle ha bloggat på MT om sin resa till Vitryssland fick sitt visum indraget i sista stund.

I skrivande stund var det planerat att jag tillsammans med tre andra socialdemokrater skulle resa till Vitryssland. Landet är idag Europas sista diktatur där det inte råder någon yttrandefrihet, pressfrihet eller föreningsfrihet. Vårt syfte med resan skulle vara att föreläsa för vitryska oppositionen om demokrati, jämställdhet och ungas roll i politiken.
I går kväll, när vi alla var i full färd med att packa våra resväskor, så får vi beskedet från den vitryska ambassaden att våra först godkända visum dras in. Vi var inte längre välkomna in i landet. Förklaringen från ambassaden var att vi dels inte var inbjudna av den vitryska regeringen, dels för att vi var socialdemokrater.

20 år sedan Sovjetunionen
För oss som haft ett internationellt utbyte med vårt systerparti Belarussian Social Democratic Party (BSDP) i över tio år känns detta som en kniv i bröstet. Man blir påmind om situationen i Vitryssland, endast 80 mil från Stockholm. Trots att det var 20 år sedan Sovjetunionen upphörde lever landet fortfarande kvar under samma statsskick. Diktatur där det är förbjudet att yttra sina egna åsikter och engagera sig politiskt. Unga människor slängs ut från universiteten och förlorar sina jobb. Fortfarande sitter 600 ungdomar i fängelse sedan december förra året, i väntan på rättegång. Varför? För att de protesterade mot de arrangerade valen samma tid, då internationella valobservatörer förklarade valet för icke godkänt.

Fortsatt engagemang
För mig är det tråkigt att jag inte kunde ge Molkomstidningen berättelser om hur min resa i Vitryssland skulle vara. Jag hoppas ändå att man som läsare fått upp ögonen för situationen i Europas sista diktatur. Självklart upphör inte mitt engagemang för ett fritt Vitryssland - vi kommer att bemöta dessa metoder med ännu mer demokrati, för varje dag som går. Det är enda lösningen.

Kenny Svensson

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR