de Vylder värderar Värmland högt

 20110928
de_vylder

Ingen powerpointpresentation eller videokanon. Men utrustad med en whiteboardpenna i handen gjorde nationalekonomen Stefan de Vylder den globala finanskrisen begriplig. Ett 50-tal personer tog chansen att lyssna.
 
Stefan de Vylder är nationalekonomen som sägs kunna förutspå globala finanskriser och han har följt de flesta kriser av det slaget sedan 1980-talet. På torsdagskvällen besökte han Molkoms Folkhögskola för att berätta och svara på frågor om problemet på internationell och nationell nivå. Tidigare på dagen höll han en lunchföreläsning för ett 30-tal företagare i Molkom på samma tema.
Global ekonomi är ett ämne som av många anses vara svårt och tungt att närma sig. Stefan är av en annan åsikt.
- Det behöver inte vara så svårt och komplicerat som många ekonomer och experter vill påstå, sade han.

Kritisk till EMU
Under sitt knappt två timmar långa föredrag pratade han bland annat om behovet av att skapa hållbar utveckling i världen och om hur viktigt det är att samarbeta sig ur finansiella kriser. Alla länder är bidragande och ingen kan stå utanför. Valutasamarbetet EMU ger Stefan de Vylder däremot inte mycket för. Han förutspår att EMU-samarbetet kommer att upphöra att existera i sin nuvarande form inom fem år och att bland andra Italien kommer ha lämnat det innan september 2013.

Kris kan ge nytänkade
På frågan om en finanskris också kan ha positiva följder och bidra med bra saker för världsekonomin svarade han;
- Många drabbas ju såklart, men en kris kan bidra till nödvändigt nytänkande och bryta ett konsumtionsmönster. Jag tycker att vi borde ha lärt oss mer av krisen 2008 än vad vi gjorde, det kändes som att det bara var "business as usual" på marknaderna efteråt.

publik
Omkring 50 personer fanns på plats för att lyssna på nationalekonomen Stefan de Vylder

Sverige starkt i framtiden
Sverige, som står utanför EMU och i dagsläget inte har några planer på att gå med, står enligt Stefan väl rustade inför framtida kriser.
- Det finns en efterfrågan på svensk teknologi och vi har inte sålt ut vår exportindustri till krisländer. Hade vi gjort det hade vi legat illa till. Sverige kommer förmodligen att ha en stark ställning i framtiden, sade han.

Frisk luft högt värderat
Kunskap inom It-teknik, finansanalys och ekonomi är viktigt och värdefullt för utvecklingen i dag. I framtiden däremot, ser Stefan de Vylder en marknad där frisk luft, närhet till skola, tillit till människor och myndigheter, fritidsaktiviteter och liknande kommer att värderas mycket högt.
- Har man varit på platser där det är stor trängsel som till exempel Manilla eller Bangkok där det är gigantiska trafikproblem och kriminalitet och jämför med till exempel Värmland, är det klart att ögonen tindrar hos många, sade han.

Text: Nils Jönsson
Foto: Alexander Lindhe

Föreläsningen med Stefan de Vylder arrangerades av Nätverket: Ett hållbart Molkom 
Föreningen Mera Molkom, Molkoms Medborgarkontor, Karlstad Kommun, Molkoms Folkhögskola, Alster-Nyedsbygdens församling, Nyeds Hembygdsförening, Nyeds Skola, Ängsbacka Kursgård, Studieförbundet Vuxenskolan Nyed-Väse-Alster, Calamo.
 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR