Med bara några dagar kvar till valet så är besökarantalet vid partiernas valstugor stort. Med bara några dagar kvar till valet så är besökarantalet vid partiernas valstugor stort. Foto: Oscar Lebisch

Statushöjning för läraryrket i sikte

 20140911

Höjda löner ska lösa problemet med läraryrkets sjunkande status.
 En ökning av lönerna ser vi som ett sätt för att göra läraryrket mer attraktivt, säger Maria Ohlsson (M).

Text: Oscar Lebisch och Robin Lennartsson

Läraryrket har tappat mer och mer i status och rykte. Lönerna är låga och lärarna belastas av mer administrativt arbete än någonsin. Detta gör att det inte är lika många som vill utbilda sig till lärare, och i takt med att färre söker sig till läraryrket så blir intagningskraven lägre. Detta leder till att kvaliteten på lärarna tenderar att sjunka.

 För det första så måste vi göra själva utbildningen mer attraktiv och självklart är lönefrågan en stor bit i det, säger Maria Ohlsson (M).

Höjd skatt eller mindre klasser

Just lönefrågan är något som fler än bara Moderaterna ser som ett steg i rätt riktning. Socialdemokraterna planerar att höja skatterna och krogmomsen för att ge utrymme till höjda lärarlöner. De vill även anställa specifik personal med uppdrag att avbelasta lärarna från deras administrativa uppgifter. Ett annat sätt att minska belastningen för lärarna samt höja elevernas utbildningsnivå är, enligt Socialdemokraterna, att sänka elevantalet i klasserna.

 Det är viktigt att göra läraryrket mer attraktivt för att skapa hårdare konkurrens i ansökningsprocessen. Att höja lönerna och förbättra arbetsförhållandena är viktiga delar i det, tycker Lennart Jansson som är gruppledare för Socialdemokraterna i Karlstad.

 

Fler röster om yrket som lärare

Hur ska statusen för läraryrket höjas?

Anders Pettersson (lärare), 57, Karlstad: – Genom att konsekvent, medvetet, målmedvetet och enträgligt jobbar för att förbättra kvaliteten. I övrigt tror jag på löneökning. Annica Lööf (butiksbiträde), 46, Karlstad: – Mer ordning och reda! Att skolan sätter reglerna och är bestämda med att de ska följas. Dennis Sanderheim (folkhögskoleelev), 22, Molkom: – Jag vet inte, men om jag skulle bli lärare så skulle jag vilja att lönen var högre. Ulrika Falk (lokalvårdare), 25, Molkom: – Lite större engagemang från lärarna själva, för att göra dem till bättre förebilder.

 

 

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR