Partiernas ärlighet satt på prov

 20100910
alla_politiker
Jonas Kårlin (V), Jonas Gunnarsson (S), Martin Oscarsson (Mp), Marie Wickberg (C ), Patricia Henriksson (F), Carl Ander (M), David Bruhn (Kd) samt Magnus Berglund (P)

Miljön, integrationen, euron och ungdomsarbetslösheten var heta ämnen när alla riksdagspartierna samt Piratpartiet idag besökte Molkoms Folkhögskola. De kom för att informera om sin politik och svara på elevernas och Molkombornas frågor.
- Vilka skulle förlora på att ert parti vann? löd en av frågorna som satte partiernas ärlighet mest på prov.
 
De fem procenten som är rikast i Sverige i form av högre skatter, blev Vänsterpartiets svar på ovanstående fråga. De som är 55+ på arbetsmarknaden, svarade Centerpartiet med anledning av att de vill ta bort turordningen på arbetsplatsen. Piratpartiet svarade snabbt "skivbolagsdirektörer och advokater inom marknadsrätt". Övriga partirepresentanter tyckte det var en mycket tänkvärd fråga som de skulle ta med sig hem och fundera över.

Ense om invandringspolitiken
När det gäller integrations- och invandringspolitiken var samtliga partier ense om att Sverige ska fortsätta bedriva en generös sådan. Men åsikterna om hur detta ska gå till var olika. Det rödgröna blocket var ense om att en utvecklad välfärd är grunden för en bra integration. Som rikt land har vi en skyldighet att hjälpa de som behöver hjälp underströk, Vänsterpartiet. Folkparitet slog fast att nyckeln till en lyckad integration bygger på möjligheten att få jobb och hjälp att lära sig språket. Kristdemokraterna understök vikten av att de som kommer hit måste få sina betyg och kompetenser "översatta" så att inte exempelvis en högt utbildad läkare här bara anses ha kvalifikationer till att köra taxi.

Euro-frågan delade partierna
På frågan om vilka av partierna som vill införa euro svarade Vänstern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna klart nej. Moderaterna ja. Socialdemokraterna vill inte ta upp euro-frågan under den kommande mandatperioden men är för euron på sikt. Centern tyckte det var svårt att svara ett entydigt ja eller nej. Piratpartiet hade ingen åsikt i frågan.

Kristdemokraterna vill införa lärlingsjobb
Svaren på frågan om hur partierna vill minska ungdomsarbetslösheten var långa och för publiken i fråga kanske extra aktuella. Moderaternas svar var att de vill satsa mer på RUT- och ROT- avdragen samt kärnkraften. Socialdemokraterna menade att folk behöver hjälp att lösa sina "stora" problem som finns i samhället, inte sina städproblem i hemmet. Deras lösning var istället att våga satsa nu i lågkonjunkturen istället för att spara sig ur krisen. Vänstern höll med om vikten av att våga satsa och betydelsen av att bygga fler bostäder. Folkparitet redovisade att RUT-avdraget genererat 11 000 jobb varav 7 000 fasta och vill därför fortsätta satsa på dessa. Kristdemokraterna vill införa lärlingsjobb och att det ska bli billigare att anställa ungdomar. Centern liksom Miljöpartiet vill öka chansen för ungdomar att starta eget och miljöpartiet vill också slopa arbetsgivaravgiften helt för ungdomar.

Miljön - en global angelägenhet
När det gäller miljö- och klimatfrågorna var kärnkraften ett hett ämne. Moderaterna hävdade vid flera tillfällen att det absolut är den mest miljövänliga energikällan medan det rödgröna blocket var eniga om att de ville fasa ut kärnkraften då det är den absolut farligaste energikällan globalt sett. Istället vill de rödgröna satsa till hundra procent på förnybara energier så som vindkraft. Alla partier var dock överens om var att klimatfrågan är en global angelägenhet och att Sverige med de kunskaper vi besitter måste hjälpa de fattigare länderna att minska sina utsläpp.

Olika åtgärder mot hemlöshet
En annan fråga som kom upp var hur man ska gå till väga för att minska antalet hemlösa. Då det ofta är missbruk som ligger bakom denna situation vill Socialdemokraterna satsa mer på sjukvårdspolitiken och vårdgarantin. Vänstern vill ha ett helhetsgrepp på sjukvården och göra något åt bostadsbristen i landet. Centern vill slå samman sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen så ingen ska hamna emellan. Moderaterna anser att lösningen ligger i att bygga fler bostäder.
Ytterligare frågor som togs upp var bland annat om det verkligen ska vara så dyrt att gå till tandläkaren, införandet av sex timmars arbetsdag och vilka satsningar som görs inom kulturen.

 

Text: Sarah Daleke
Foto: Lisa Eriksson

 • Manchester magasin är ute

  Här kommer vår slutprodukt i form av ett magasin om den engelska industristaden Manchester. God läsning och tack för detta år! 

  // redaktionen och chefredaktör Ina Sollander 

   

  Här är länken till magasinet

 • Wenkler vill spetsa truppen

  I och med Örnens seger går laget upp till division 3. Nu tittar Kent Wenkler tillbaka på en bra säsong.
  – En fullt godkänd säsong, säger en märkbart lättad Kent.
  Samtidigt är Molkomslaget i full gång med förberedelserna inför nästa säsong.

 • Örnen till division 3
  Örnens segerlycka gick inte att ta miste på.

  Örnen till division 3

  Örnen besegrade Hultsberg IBK med 10-5. I och med det är avancemanget till division 3 klart.
  – Så jävla gôtt! Vi är så värda det här, säger fyramålsskytten Pontus Johansson.

 • Reportage: Molkoms Judoklubb

  Ett reportage om den välrenomerade Molkoms Judoklubb.

  Detta reportage kan ni läsa som en PDF fil HÄR